Published On: Soare, Iul 29th, 2012

Risca cinci ani de inchisoare pentru ca a votat de mai multe ori

Share This
Tags

Astazi, 29 iulie 2012, ora 14:20, politisti de la Politia Municipiului Braila s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca, pe un post de televiziune national, un deputat a declarat public faptul ca un brailean a votat la doua sectii diferite.

Politistii au efectuat cercetari si l-au identificat pe barbatul in cauza, Ilie H., in varsta de 37 de ani, din Braila, stabilind ca acesta a votat la o sectie din municipiu si una din comuna Unirea, judetul Braila.

Barbatului i s-a intocmit dosar penal pentru exercitarea votului multiplu, fapta prevazuta si pedepsita cu inchisoare intre sase luni si cinci ani conform art. 54, alin. (2) din Legea 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului.

In conformitate cu prevederile Legii nr. 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului, impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani in cazul celui care promite, ofera sau da bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului, precum si in cazul persoanei care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua referendumului.

Tentativa se pedepseste in cazul tuturor infractiunilor incriminate de Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului.

De asemenea, legea prevede aplicarea amenzii contraventionale in cazul persoanei care refuza sa se conformeze dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii din localul de vot si in imprejurimi.

Potrivit Hotararii Biroului Electoral Central nr. 8/13.07.2012, accesul in cabina de vot cu orice tip de aparate de inregistrare sau preluare imagini, precum si comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul sectiei de votare sunt interzise.

Comentarii

comentariu

About the Author

-