Published On: joi, Iul 19th, 2012

Reinfiintarea scolilor profesionale

Share This
Tags

“Alege-ti drumul!” este noul program lansat in Comisia de Dialog Social care aduce in actualitate importanta meseriilor mai putin cautate, dar atat de necesare societatii.

Cei carora le surade ideea de a obtine o calificare atestata se pot inscrie in acest program. Ocuparea celor 532 de locuri ofera beneficii precum burse lunare in valoare de 200 lei, cat si eliberarea unor certificate de calificare care pot fi folosite si in cadrul Uniunii Europene.

Rezultanta acestor masuri in circuitul educational sunt salutare, in masura in care sistemul trebuie revitalizat si regandit pentru a asigura dezvoltarea invatamantului si educarea elevilor in viitoarele meserii, dezvoltarea abilitatilor competitionale, asigurarea unui mediu profesionist de orientare, dezvoltare si consiliere profesionala.

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean atrag atentia asupra importantei reinfiintarii scolilor profesionale in Romania.

Programul, parte colaterala a filierei tehnologice din invatamantul liceal, are o durata de doi ani si se adreseaza elevilor care au absolvit clasa a XI-a, absolventiilor de scoli de arte si meserii, cat si persoanelor care au abandonat studiile.

In primul an de curs, accentul se pune pe teorie in proportie de 40% si 60% practica, incepand ca din al doilea an ponderea practicii sa reprezinte 75% din volumul educational.

Certificatul de calificare profesionala se obtine la sfarsitul celor doi ani de curs, urmand ca absolventul sa aiba dreptul de a practica atat in Romania, cat si in cadrul granitelor Uniunii Europene.

Lunile mai si iunie au reprezentat punctul culminant al inscrierilor, numarul celor inscrisi fiind de 252 de elevi, urmand ca ultima etapa sa se deruleze intre 27-31 august, doritorii putand opta pentru locurile ramase.

Paleta educationala a acestui program cuprinde specializarile si locurile pana la ultima etapa a inscrierilor astfel: Colegiul “Ed. Nicolau”, Braila – cate 28 de locuri pentru specializarile bucatar/brutar-patiser/dulgher-parchetar/fierar betonist; 28 de locuri la Grupul Scolar “Brancusi” la specializarea tamplar-universal; 28 de locuri pentru manichiurist la Grupul Scolar “Gh. K. Constantinescu”; 28 locuri pentru electricial la Grupul Scolar “Moisil” Braila; 23 de locuri pentru ospatar-vanzator si 19 locuri receptioner-distribuitor la Colegiul “Ion Ghica”; 13 locuri pentru brutar-patiser la Colegiul “Nenitescu”; 13 locuri pentru mecanic-auto si 12 locuri pentru sudor la Grupul Scolar “Saligny”; 10 locuri pentru mecanic-auto la Colegiul “P. Istrati” Braila; 10 locuri pentru comerciant-vanzator si electromecanic la Grupul Scolar Insuratei; 7 locuri lacatus constructii metale la Grupul Scolar “Valsan” Faurei, 4 locuri pentru zootehnist si 2 locuri pentru mecanic agricol la Grupul Scolar “Oncescu” Ianca.

Alexandra Barbu

Comentarii

comentariu

About the Author

-