Published On: lun, Iul 23rd, 2012

Preturile se umfla odata cu majorarea salariilor

Share This
Tags

*Nivelul de trai actual a scazut fata de ultimii 10 ani, in ciuda maririlor de salariu

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Muncii, salariul minim pe economie este de 700 lei lunar. Fata de nivelul salariului minim valabil in 2000 care era de 350 lei, aceasta inseamna o majorare cu 50%.

Pentru a face o comparatie intre nivelul actual de trai cu cel de acum 10 ani, am analizat preturile unor produse pentru a  putea face diferenta.

Astfel pretul gramului de aur este aproape de 200 de lei, iar in urma cu 10 ani iti puteai cumpara o bijuterie cu 60 de lei gramul. Ceea ce inseamna ca valoarea aurului este mai mult decat tripla. Numai in ultimele luni pretul a crescut de la 170 la 200 de lei. Pentru o pereche de verighete puteti da si patru salarii minim pe economie.

Aceleasi majorari sunt cunoscute si in cazul benzinei.

Cu toate ca Romania are cel mai mic pret al benzinei si al treilea cel mai mic pret al motorinei dintre tarile din UE, pretul litrului este destul de mare in raport cu salariile. Comparativ cu nivelul mediu din UE, in Romania pretul benzinei este cu 18% mai mic, iar cel al motorinei, cu 10% mai scazut.

Acesta se afla intr-o continua crestere, numai in ultimii trei ani, majorandu-se cu 50%, de la 3 lei ajunge la 5.83 daca alimentezi de la Petrom, iar daca iti faci plinul de la Rompetrol, trebuie sa scoti din buzunar cu 0.67 lei in plus pe litru de benzina.

Nici preturile la tigari nu au ramas pe loc.

Tigarile s-au scumpit din nou odata cu cresterea accizei la tutun. Un pachet de tigari a ajuns sa coste cu pana la 60 de bani in plus, pretul mediu fiind de aproximativ 10,4 lei.

Chiar daca salariile au urcat, multe dintre produsele de pe piata s-au scumpit de cateva ori de atunci si pana in prezent.

Comentarii

comentariu

About the Author

-