Published On: joi, Iul 26th, 2012

Pretul gigacaloriei va exploda din aceasta luna

Share This
Tags

*Brailenii vor plati 411 lei/gigacalorie.

Daca in luna iunie facturile s-au calculat la un tarif de 226 lei/gigacalorie, inclusiv TVA,  pe abonati ii asteapta o factura dubla din luna aceasta, fiind nevoiti sa supuna buzunarele la un calcul tarifar de 411lei/gigacalorie.Reprezentantii centralei au declarat ca acesta este pretul la care se produce energia termica, specificand ca nu exista nicio forma de subventie din partea statului.

Consilierii locali au aprobat in sedinta ordinara a Consilului Local Municipal Braila proiectul de hotarare de pe ordinea de zi privind marirea pretului la gigacalorie, pretul urmand a fi ajustat, pentru ca in iarna urmatoare sa nu se mai practice aceasi valoare, pentru ca cetatenii sa aiba accesibilitatea de a achita aceste facturi.

Asa cum am specificat si in articolul din numarul precedent, CET trece la debransarea apartamentelor de la reteaua de termoficare, datorita datoriilor acumulate prin neachitarea facturilor, stiut fiind faptul ca se trece printr-o criza fara precedent de la infiintarea societatii.

Mentionam ca Simona Draghincescu promite ca va initia un proiect de HCLM pentru ca municipalitatea sa fie alimentata de o sursa alternativa.

Exista si o asigurare din partea municipalitatii care vrea sa implementeze un cadru de ajustare atunci cand va exista cadrul legal la nivel organizational si national privind acordarea de ajutoare pentru energia termica.

La un calcul rational, ne dam seama ca pretul se va majora cu 185 lei/gigacalorie, peste 80% din pretul actual. Daca o familie consuma inainte un debit de apa calda in valoare de 55 lei, de luna aceasta, pastrand acelasi ritm de consum, ar putea plati 100 lei numai la apa calda.

Cei doi care au initiat acest proiect de hotarare sunt social-democratii Silviu Mangiurea si Daniel Negoita.

In plenul sedintei, s-au facut auzite mai multe voci, totul culminand cu promisiunea Simonei Draghincescu ca va initia un proiect de HCLM pentru ca municipalitatea sa fie alimentata de o sursa alternativa. Reprezentantul asociatiilor de proprietari si-a exprimat verbal nemultumirea.

Consilierul municipal PPDD, Adrian Traian a deschis discutiile pe marginea acestui subiect: ”Majorarea pretului la 411 lei/gigacalorie va aduce falimentul CET-ului”, urmat indeaproape si de alte voci dezaprobatoare.

Edilul sef, Aurel Simionescu, a tinut sa replice: “La momentul actual nu avem o hotarare de guvern care sa spuna cum se vor acorda aceste forme de sprijin. Anul trecut am avut doua hotarâri de consiliu in care am ajustat o data pretul cu 20% dupa care cu inca 45%. Este o chestiune tehnica pentru ca trebuie sa avem un pret de producţie stabilit si, mai departe, impreuna vom stabili care este cuantumul subventiei si al sprijinului financiar direct ce vor fi acordate, toate astea in functie de reglementarile nationale viitoare. Am inteles ca undeva prin august vor aparea aceste reglementari”

Astfel am aflat ca la momentul actual mai exista 5.700 de apartamente abonate, plus institutiile locale.

“Problema se leaga, asa cum am mai spus si cu alte ocazii, de modul in care populatia achita facturile la energie termica, pentru ca gradul de incasare este mic si de aceea am acordat operatorului de termoficare sprijinul inclusiv al Politiei Locale pentru recuperarea banilor de la datornici”, a mai precizat Aurel Simionescu.

Ce cartiere vor fi debransate?

Situatia precara a CET-ului se datoreaza  datoriilor foarte mari acumulate de catre asociatiile de proprietari si deransarea sistematica a mai multor apartamente de la reteaua de termoficare. Se pare ca debransarile nu se opresc aici.

Acestea vor fi puse in practica numai dupa ce se gasesc solutii care sa aduca o ameliorare a situatiei, o aplatizare a tensiunilor si o intrare in normalitate pentru ca acesti abonati sa nu ramana fara energie termica. Numarul apartamentelor care sunt pasibile de a fi debransate este de 209.

Prezentam in continuare cartierele care sunt propuse a fi debransate: Radu-Negru-Buzaului-Vizirul, Hipodrom-Obor-Garii, Progresu-Vidin, Calarasi-Dorobanti, cat si in centru.

Majorarea pretului adauga o nota vesela in mediul societatii CET, deoarece, stiind axiomele logice ale economiei, o crestere de pret a unui bun sau serviciu inseamna, implicit, incasari mai grase in conturile agentului economic. Dar cum exista si reversul medaliei exprimata prin neachitarea facturilor la pretul actual de 226 lei/gigacalorie, oare oamenii se vor imbulzi la o asemena crestere a pretului? Vor achita toti in mod constiincios facturile intr-un mediu social in care salariul minim pe economie este de 700 lei?  Ramane de vazut.

Alexandra Barbu

Comentarii

comentariu

About the Author

-