Published On: vin, Iul 20th, 2012

Ponta vrea desecretizarea contractului Rosia Montana

Share This
Tags

Proiectul consta în deschiderea celei mai mari exploatari aurifere la suprafaaa, prin cianurare, din Europa care va cuprinde, în Valea Rosia, patru cariere deschise si o uzina de prelucrare cu cianuri a aurului si argintului, iar în Valea Corna un iaz de decantare a substanaelor chimice cu o suprafaaa de 367 hectare.

Una din principalele temeri cu privire la acest proiect este legata de un posibil accident ecologic asemanator celui de la Baia Mare din anul 2000, când ruperea unui baraj al iazului de decantare a dus la poluarea cu cianura a Tisei si a Dunarii, moartea a 1200 tone de peste si contaminarea resurselor de apa a 2 milioane de oameni.

“Asa cum am promis, vreau desecretizarea contractului de la Rosia Montana. }tiu ca se vor supara mulai, stiu ca voi st@rni din nou musuroiul de interese. Sunt curios ce vor mai inventa pentru a crea o noua diversiune. Am constatat ca foarte mulai sunt total dezinteresaai sa discutam despre acest contract. Dupa o discuaie cu ministrii, voi cere direct companiei respective sa accepte desecretizarea. Daca acel contract ajuta at@t de tare Rom@nia, n-ar avea nimic de ascuns, nu? Doar i s-a facut lobby de la cel mai [nalt nivel”, a declarat Victor Ponta pe pagina personala de Facebbok.

Locul a devenit cunoscut dupa ce o companie româna-canadianaRosia Montana Gold Corporation, RMGC obaine licenaa de concesiune pentru exploatare nr. 47/ 1999, pentru exploatarea minereurilor de aur si argint din perimetrul Rosia Montana, licenaa obainuta prin transfer de la Minvest SA Deva si nu prin licitaaie. Licenta este valabila doar pentru exploatarea veche, care a fost închisa în 2006. De altfel autorizaaia de mediu, emisa pentru Minvest, a expirat în decembrie 2004, dar exploatarea de mici dimensiuni a continuat pâna în 2006, în condiaiile în care licenaa nr.47/1999 nu a fost anulata.

RMGC este o companie înfiinaata în anul 1997, în judeaul Alba, în care acaionari sunt Gabriel Resources, firma canadiana si acaionar majoritar – cu 80,46% din totalul acaiunilor, compania miniera de stat Minvest Deva – cu 19,31% si alai acaionari minoritari – cu 0,23%. Proiectul minier de la Rosia Montana este prevazut a se desfasura pe parcursul a 17 ani, pe o suprafaaa de 12 km, timp în care se estimeaza ca vor fi extrase aproximativ 300 tone de aur si 1600 tone de argint . Compania nu a primit înca autorizaaiile necesare începerii proiectului, în prezent proiectul fiind în curs de evaluare la Ministerul Mediului.

Proiectul Rosia Montana este combatut de o parte a membrilor Academiei Române prinDeclaraaia Academiei Române în legatura cu proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana si Academia de Studii Economice Bucuresti , în urma unor analize stiinaifice date publicitaaii.

Pe de alta parte, un studiu al experailor britanici de la Oxford Policy Management estimeaza ca proiectul minier de la Rosia Montana ar putea avea o contribuaie potenaiala de 19 miliarde USD la PIB-ul României, prin prisma efectului de multiplicare generat de proiect pe întreaga sa durata de viaaa – 2 miliarde de dolari investiaia iniaiala, 7,5 miliarde de dolari prin vânzari de aur, 2,25 de miliarde prin cheltuieli cu bunuri, servicii si foraa de munca, 1,75 miliarde venituri la bugetul de stat prin plata impozitelor, iar alte 6 miliarde de dolari contribuaie cumulate la PIB.

Madalina Munteanu

Comentarii

comentariu

About the Author

-