Published On: Soare, Iul 29th, 2012

Politistii au sesizat trei incidente la referendum in judetul Braila

Share This
Tags

La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Braila au fost efectuate verificari cu privire la trei incidente semnalate in legatura cu desfasurarea referendumului national. Incidentele au fost sesizate prin S.N.U.A.U. 112,  doua fiind din mediul rural.

Politistii efectueaza verificari pentru clarificarea tuturor situatiilor semnalate. Una dintre sesizari nu s-a confirmat, iar persoana care a apelat numarul unic 112  a fost sanctionata contraventional, conform Legii 61/1991 (republicata).

Politistii braileni continua activitatile pentru prevenirea si combaterea faptelor de natura penala si contraventionala care intra sub incidenta Legii referendumului. Pentru descurajarea „turismului electoral” au fost instituite 6 microfiltre si 8 patrule auto care actioneaza pe drumurile nationale si europene, fiind oprite si verificate autovehiculele suspectate ca efectueaza curse de transport persoane in acest scop.

Reamintim ca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 3/2000, privind organizarea si desfasurarea referendumului, impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani in cazul celui care promite, ofera sau da bani ori alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului, precum si in cazul persoanei care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua referendumului.

Tentativa se pedepseste in cazul tuturor infractiunilor incriminate de Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului.

De asemenea, legea prevede aplicarea amenzii contraventionale in cazul persoanei care refuza sa se conformeze dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii din localul de vot si in imprejurimi.

Potrivit Hotararii Biroului Electoral Central nr. 8/13.07.2012, accesul in cabina de vot cu orice tip de aparate de inregistrare sau preluare imagini, precum si comercializarea sau consumul de bauturi alcoolice pe o distanta de 500 de metri in jurul sectiei de votare sunt interzise.

Comentarii

comentariu

About the Author

-