Published On: joi, Iul 26th, 2012

Persoanele defavorizate in atentia centrelor specializate

Share This
Tags

*O mana de ajutor pentru persoane cu nevoi speciale

Caminul Sf. Elena este un centru de ingrijire pentru persoane cu handicap si functioneaza de anul trecut avand o capacitate de 60 de locuri momentan, in prezent desfasurandu-se lucrari de extindere.

Persoanele din camin beneficiaza de gazduire, asistenta medicala si ingrijire, consiliere psihologica, socializare si petrecerea timpului liber.

Cladirea este situata intr-un spatiu intim cu multa verdeata si beneficiaza de toate facilitatile pentru persoane care se deplaseaza in carucior, carje sau cadru.

Taxa necesara cazarii la acest camin este de 1000 lei lunar, locatarii primind trei mese pe zi si doua gustari, administrarea medicatiei si supraveghere de specialitate.

Acest mediu ambiant placut si familial este menit sa confere caldura si sentimentul “de acasa”. Spatiul este conceput si dotat pentru a oferi un maxim de confort si siguranta pentru membrii lui, cald sI linistit unde fiecare clipa este pretuita. Camerele de la Caminul Sf.Elena sunt modern echipate, avand grupuri sanitare proprii. Spatiile verzi detin foisoare, banci, balansoare si fotolii.

Personalul medical a fost atent selectionat, functionand zilnic cate doua asistente medicale si cate o infirmiera la doua camere, el fiind menit sa se ocupe de imbunatatirea si mentinerea  capacitatilor fizice si psihice ale persoanelor aflate in ingrijire.

Medicatia necesara fiecarui locatar al caminului este comunicata personalului medical ce se ocupa cu administrarea acestuia cat mai corecta.

Prin serviciile de asistenta medicala se urmareste prevenirea sau diminuarea simptomelor bolilor cronice sau ocazionale. Controalele medicale sunt efectuate periodic de catre medicul Nedelcu Steluta , conducerea caminului asigurand si transport catre institutii de specialitate.

Caminul adaposteste persoane cu varste cuprinse intre 30-92 de ani, acestea avand diagnostice diverse cum ar fi alzhmeir, dementa, handicap locomotor, fizic sI diabet, dar si persoane care au ramas fara locuinta sau fara cei dragi, ai caror copii sunt plecati in afara tarii.

Pe langa conditiile de cazare, masa, ingrijiri medicale, caminul ofera posibilitatea de a participa la jocuri de societate si cunoasterea altor persoane de aceeasi varsta.

*Viata capata sens si culoare

Multe cazuri sociale sunt adapostite la Sf. Elena, persoane ramase fara casa in urma zapezilor, cum este cazul unei doamne din satul T.Vadimirescu, sau persoane care la externarea din spital nu au domiciliu. Bancila Iordan este de anul trecut la camin intr-o stare de sanatate nu prea buna cu un astm bronsic si pneumonie, dar pe langa aceste neplaceri se declara foarte multumit de conditiile caminului, de mancarea buna dar si de personalul foarte amabil.

O alta doamna are cancer avansat de piele careia medicii ii mai dadeau doua luni de trait si este de un an de zile la camin si pe deasupra mananca foarte bine.

Caminul Sf. Dumitru din strada Rahova are o capacitate de 50 de locuri in camere dispuse pe doua etaje si este tot un centru de ingrijire pentru persoane cu nevoi speciale.

Din anul 2010 centrul de zi ”Darius” functionaza pentru copiii nevoiasi la aceeasi adresa cu caminul Sf. Elena si ofera gratuit masa si asistenta psihologica. Aici vin copii de la km 10 si copii din oras pentru a manca si a se juca intr-un cadru deosebit de frumos.

Centrul este deschis pesoanelor din judetul Braila, Galati si Tulcea, existand numai in zona noastra centre de acest fel.

Monica Ene

Comentarii

comentariu

About the Author

-