Published On: lun, Iul 30th, 2012

Parinte de profesie

Share This
Tags

* Copiii abandonati de proprii parinti sunt dati in ingrijirea asistentilor maternali

Asistenta maternala este o meserie ca oricare alta, cu diferenta ca parintele de profesie lucreaza de luni pana duminica, fara întrerupere, la domiciliu.

De cativa ani, profesia de parinte a aparut si in Romsnia, sub denumirea de asistenta maternala ca solutie la problema reintegrarii copiilor abandonati în orfelinate.

Asistentul maternal este atestat de catre Comisia pentru Protectia Copilului care asigura prin activitatea pe care o desfasoara la domiciliul sau, cresterea, ingrijirea si educarea, necesare dezvoltarii armonioase a copiilor pe care ii primeste in plasament dar si pregatirea micutilor pentru reintegrarea in familie in cazul in care acestia vor fi adoptati sau se vor intoarce in propriile familii.

Pentru a deveni asistent maternal persoana in cauza trebuie sa fie atestata si special pregatita pentru a creste, ingriji si educa la domiciliul sau unul sau mai multi copii dar si sa indeplineasca anumite conditii. De exemplu varsta trebuie sa fie cuprinsa intre 26 si 52 ani, iar varsta minima a copiilor din familie sa fie de minim 3 ani. De asemenea solicitantii nu pot fi persoane care locuiesc singure si  trebuie sa aiba drept de folosinta asupra locuintei iar acest lucru va fi demonstrat cu acte.

Locuinta trebuie sa fie salubra, foarte curata si ingrijita, luminoasa, sa dispuna de spatiu suficient pentru asigurarea intimitatii tuturor celor care locuiesc in ea, sa fie dotata cu camere separate care sa acopere necesitatile de odihna si de educatie ale utilizatorilor, inclusiv ale copiilor care urmeaza sa fie primiti in plasament, cu pat si dulap separat pentru fiecare copil. Locuinta trebuie sa cuprinda dependinte corespunzatoare pentru prepararea hranei, pentru igiena si  sa fie racordata la reteaua de apa curenta.

Starea de sanatate a solicitantului, precum si a tuturor celor care locuiesc impreuna cu acesta trebuie sa fie buna, fara probleme medicale care pot afecta capacitatea de ingrijire a copilului plasat.

Cei care vor sa devina asistenti maternali trebuie sa dovedeasca rabdare, intelegere, altruism, disponibilitate afectiva, flexibilitate, intelegerea necesitatilor copiilor, disponibilitate pentru joc, ingrijire, educatie, capacitate de stimulare psiho-motrica si cognitiva a copiilor, capacitate de relationare si comunicare.

Nu pot fi acceptati solicitantii care au avut probleme de delincventa cu proprii copii, au copii violenti, reticenti fata de un copil nou venit in familie.         Asistentul maternal si persoanele care locuiesc cu acesta trebuie sa dovedeasca trasaturi pozitive de caracter, relatii sociale bune in comunitate, precum si faptul ca nu au suferit condamnari ramase definitive prin hotarare judecatoreasca, pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni care i-ar face incompatibili cu exercitarea profesiei de AMP.

Dupa ce solicitantul indeplineste toate conditiile cerute are dreptul de a ingriji unul sau doi copiii. Dincolo de siguranta unui salariu, cele mai multe dintre persoanele care aleg noua meserie de mama vor sa completeze vechimea în cartea de munca. Unele mai au doar cativa ani pana la pensie, altele vor un serviciu de durata. Pe langa salariu, asistentii maternali mai primesc bani pentru alimente si echipament. „Mamele“ cheltuiesc banii pentru aceste produse, dupa care aduc la sediul DGASPC facturile justificative. La salariu se adauga si alocatia de stat si alocatia de plasament pentru fiecare dintre copiii aflati în îngrijire.

Aceasta meserie nu este exercitata doar de femei. Daca la inceput femeile erau cele care optau pentru aceasta meserie, acum printre angajati se afla si barbati.

De obicei asistentii maternali sunt sfatuiti sa nu se ataseze prea tare de copiii pe care ii ingrijesc deoarece este foarte posibil sa fie adoptati sau sa se intoarca in familie. {nsa acest lucru este foarte greu dupa ce copiii sunt crescuti in familie maternale inca de cand se nasc, unii dintre ei. De asemenea au fost cazuri cand asistentii maternali au adoptat copiii pe care i-au crescut ani de zile in propriul camin.

Geanina Paun

Comentarii

comentariu

About the Author

-