Published On: lun, Iul 23rd, 2012

Noua Lege a Sanatatii prevede noi pachete de servicii

Share This
Tags

Noua Lege a Sanatatii prevede noi pachete de servicii

*Proiectul sanatatii, lansat in dezbatere la inceputul acestei luni, aduce in discutie implementarea unor noi pachete de servicii de sanatate in sistemul de asigurari. S-a luat decizia ca la nivelul asigurarilor de sanatate sa nu se mareasca contributia asiguratului, in acord cu locul Romaniei in Uniunea Europeana ca tara cu cea mai scazuta cota de contributie la sanatate.

Actuala Lege a sanatatii contine doua pachete de servicii: Pachetul de baza si Pachetul de servicii sociale.

Pachetul de baza ofera asiguratilor tratamente curative, in aceasta categorie intrand inclusiv cele specifice bolilor netransmisibile cu risc crescut si impact major asupra starii de sanatate a asiguratilor,  servicii de recuperare medicala, medicamente, dispozitive medicale, asistenta medicala prin acces la informatii si educatie medicala, precum si telemedicina.

Teoretic, pachetul de servicii sociale prevede tratarea persoanelor care au o situatie vulnerabila, precara.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a adus in discutie aceasta posibilitate a schimbarii sistemului de sanatate inca de la inceputul acestei luni, dupa o analiza atenta si fiabila care sa asigure implementarea acestei legi fara a periclita calitatea serviciilor medicale.

Cei care doresc sa incheie o asigurare de sanatate trebuie sa aiba in vedere ca asigurarile oligatorii de sanatate se pot incheia o societate mutuala de asigurari. In baza noii legi, actualele case de asigurari de sanatate vor fi transformate in societati mutuale de asigurari de sanatate. Astfel, vor aparea 8-10 societati mutuale de asigurari prin fuzionarea celor 42 de case de asigurari, doritorii putand depune adeziunile din 2013.

Cele trei noi pachete de sanatate se structureaza astfel: pachetul minimal de servicii de sanatate – PMSS – se adreseaza cetatenilor romani, strainilor si apatrizilor care au domiciliul in Romania sau dreptul de sedere indelungata.

Acest pachet ofera servicii de sanatate finantate de la bugetul de stat, cu precadere in cazul urgentelor prespitalicesti si al urgentelor medico-chirugicale in unitatile de primire urgente (UPU), cat si in compartimentele de primire urgente (CPU).

Pachetul de servicii de sanatate de baza – PSSB -  vizeaza persoanele asigurate si cuprinde servicii de sanatate, curative si tratabile, echipament specializat si o paleta de servicii la care au drept asiguratii in conformitate cu legile in vigoare.

Pachetul social de servicii de sanatate – PSSS – pot beneficia asiguratii care au o situatie financiara precara si persoanele asistate social. In componenta acestui pachet intra servicii de sanatate cu risc functional/vital altele decat cele cuprinse din PSSB, sustinute financiar de la bugetul de stat.

Din punct de vedere legal, serviciile de sanatate se inscriu in definitia “servicii medicale preventive, curative si de recuperare, ingrijire medicale la domiciliu, medicamente, dispozitive medicale si alte tipuri de servicii, furnizate de catre pesoanele fizice si juridice autorizate si/sau acreditate, dupa caz, in conditiile legii”.

O alta ipostaza importanta pentru cetateni este faptul ca serviciile care nu sunt acoperite de catre bugetul de stat, se vor putea incheia asigurari facultative pentru servicii de sanatate suplimentare si complementare pachetului de servicii de sanatate de baza (PSSB).

Asupra asigurarilor facultative se prevede: asiguratii suporta total sau partial contributia pentru serviciile de tip complementar pentru unele servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale din pachetul de servicii de sanatate de baza (PSSB); serviciile de sanatate de tip suplimentar sunt suportate total sau partial plata pentru orice tip de servicii care nu intra in pachetul de servicii de sanatate de baza (PSSB). Exista posibilitatea alegerii a unei anumite categorii de personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, spitalizare in conditiile dorite si alte servicii de sanatate specificate.

*Cine e scutit de plata contributiilor catre casele de asigurari

Copiii care au varsta pana in 18 ani, persoanele pana la 26 de ani numai daca sunt in evidenta unei unitati de invatam@nt, absolventii de liceu pana la inceperea anului universitar dar nu mai mult de 3 luni, studenti sau ucenici, cei care nu realizeaza venituri din munca, persoanele care au pana in 26 de ani si care provin din sistemul de protectie a copilului si nu au un loc de munca sau ajutor social in conformitate cu Legea nr. 416/2001 privind veniul minim garantat.

Alexandra Barbu

Comentarii

comentariu

About the Author

-