Published On: mar, Iul 24th, 2012

Noi norme privind etichetarea produselor alimentare

Share This
Tags

*Efectele benefice ale produselor sau continutului produselor alimentare vor fi trecute pe ambalaj

Uniunea Europeana impune noi reguli privind etichetarea produselor, pe langa sigla produselor ecologice, devenita obligatorie din 1 iulie. Noul regulament se va aplica in toate tarile membre UE din acest an, la jumatatea lunii decembrie,modificarile fiind facute in beneficiul consumatorului. Pentru inscriptionare sunt acceptate numai mentiunile de sanatate aflata in lista permisa si aprobata de specialistii in sanatate publica ai Ministerului Sanatatii in cadrul Uniunii Europene.

Potrivit Regulamentului 432/2012, in afara de mentiunile privind reducerea riscului de imbolnavire privind dezvoltarea si sanatatea copiilor, pe etichetele produselor din carne sau peste vor fi trecute mentiuni precum ca acestea contribuie la absorbtia fierului, mentiunea fiind valabila si pentru produsele ce contin o cantitate minima de 50 de grame din aceste produse ca efectul sa fie obtinut.

Pentru alimentele ce contin calciu vor putea fi facute opt mentiuni cum ar fi:  reducerea riscului de imbolnavire, cresterea rezistentei sistemului osos, a sanatatii dintilor si a sistemului muscular.

Fosforul sub forma cel putin a unui element, prezent in alimente contribuie la functionarea normala a membranelor celulare, la un metabolism energetic normal, la functionarea si intarirea sistemului osos si a sanatatii dintilor.

Produsele ce contin selenium, sau avand cel putin o sursa a acestui element au un rol in protejarea celulelor si stresului oxidativ, la functionarea in conditii normale a glandei tiroide si a sistemului imunitar, contribuind si la mentinerea sanatatii parului.

Zincul detine si el 15 efecte benefice printre acestea imbunatateste sistemul imunitar si vederea, iar fibrele de secara contribuie la o functionare normala a intestinului.

Guma de mestecat, va avea inscriptionata de asemenea pe eticheta mentiunea ca are efect in neutralizarea acizilor din placa dentara si mentinerea mineralizarii acestora.

Apa, indispensabila organismului trebuie consumata o cantitate de cel putin 2 litri pe zi pentru a putea crea urmatoarele efecte benefice mentinerea functilor fizice si cognitive normale, dar si la reglarea temperaturii corpului.

Reglementarile UE face mai multe precizari privind efectul vitaminelor  C, toata gama B, D, E si K utilizate intr-un consum zilnic a lor sau a produselor ce contin cel putin unul dintre aceste elemente. Consumul zilnic a cel putin 50 de grame de nuci contribuie la imbunatatirea elasticitatii vaselor de sange.

Ministerul Sanatatii a luat aceasta masura in vederea protejarii sanatatii si bunastarii consumatorului potrivit  Regulamentul 432/2012, afisat pe pagina oficiala a MS.

In vederea obtinerii mai multor informatii si a unor puncte de vedere atat din prizma vanzatorului cat si a consumatorului echipa Infobraila a luat legatura cu reprezentatul unui cunoscut supermarket care a facut precizarea ca ”nu am primit indicatii, deci nu pot spune nici de ce acel ambalaj este albastru”, iar raspunsul unui consumator a fost: ”Ar fi bine sa fie trecute mentiunile, asa am sti si noi ce mancam.”

Comentarii

comentariu

About the Author

-