Published On: vin, Iul 27th, 2012

Multe conditii pentru un simplu ANL

Share This
Tags

* Tinerii cu varsta de pana in 35 de ani pot locui cu chirie in locuintele ANL, doar dupa ce indeplinesc o lista lunga de conditii

Din 2001, in paralel cu programul de credit ipotecar, ANL a implementat si dezvoltat un program special de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.

Acest program se adreseaza tinerilor cu varste cuprinse intre 18-35 de ani la data depunerii cererii, care nu isi permit sa cumpere sau sa inchirieze un apartament sau sa inchirieze o locuinta de pe piata libera.

Cheltuielile unui bloc ANL se ridica la aproximativ 20 de miliarde RON. In Braila sunt cinci cartiere unde sunt construite astfel de blocuri, iar in fiecare cartier sunt in jur de cinci, sase blocuri .

Pentru a putea accesa o locuinta ANL trebuiesc indeplinite mai multe conditii care completeaza dosarul ANL. Solicitantul trebuie sa fie major, in varsta de pana la 35 de ani la data repartizarii locuintei. Cererea de locuinta se efectueaza numai individual si in nume propriu, fiind necesara o copie autentificata dupa actul de nastere sau dupa actul de identitate.

Candidatul si membrii familiei acestuia nu pot detine si nu trebuie sa fi detinut o alta locuinta in proprietate sau sa nu fie beneficiarul unei alte locuinte pentru tineri, destinata inchirierii, in localitatea in care a solicitat locuinta. Ca acte doveditoare doritorii au nevoie de declaratii autentificate ale titularului cererii si dupa caz ale sotiei sau sotului si ale celorlalti membri majori din familia acestuia.

Restrictia nu are in vedere locuinte instrainate in urma unei actiuni de partaj sau locuinte trecute in proprietatea statului in mod abuziv si care nu au fost retrocedate in natura.

Candidatul trebuie sa isi desfasoare activitatea in aceeasi localitate unde sunt locuintele. Aceasta se va dovedi printr-o adeverinta de la locul de munca, insotita de o copie dupa cartea de munca completata la zi.

Odata indeplinite aceste criterii, cererea candidatului va fi notata dupa un sistem de puncte. Bineinteles, candidatul cu cele mai multe puncte are mai multe sanse.

Situatia locativa actuala este notata dupa mai multe criterii. Candidatul chirias in spatiu din fond locativ privat primeste 10 puncte, iar cel tolerat in spatiu primeste 7 puncte. Daca titularul cererii locuieste intr-un spatiu mai mare de 15 mp si pana la 18 mp inclusiv primeste 5 puncte. O suprafata mai mare de 12 metri patrati sau pana la 15 metri patrati inclusiv valoreaza 7 puncte. Suprafata mai mica de 8 metri patrati valoreaza 10 puncte. Candidatii casatoriti primesc 10 puncte, iar cei necasatoriti primesc 8 puncte. Daca titularul cererii are un copil, primeste 2 puncte, prin urmare la numarul de copii se va adauga intotdeauna un punct. Alte persoane, indiferent de numarul lor, primesc 2 puncte.

Daca titularul cererii sau un alt membru este bolnav, avand nevoie, potrivit legii, de o camera in plus sau un insotitor, se acorda 2 puncte. De asemenea sunt acordate puncte pentru vechimea cererii solicitantului.

Astfel, daca cererea are vechime de un an, i se acorda 1 punct, intre 1 si 2 ani se primesc 3 puncte, intre 2 si 3, se primesc 6 puncte, intre 3 si patru ani se acorda 9 puncte, iar pentru fiecare an ce depaseste 4 se acorda inca 4 puncte.

Nivelul de studii sau pregatire profesionala se recompenseaza tot prin numarul de puncte. Daca titularul cererii nu are studii superioare sau pregatire profesionala, i se acorda 5 puncte. Pentru scoala generala, fara pregatire profesionala, se acorda 8 puncte.

Pentru studii medii se acorda 10 puncte. Studiile medii, completate de pregatire profesionala de specialitate sau studii superioare de scurta durata aduc candidatului 13 puncte, iar candidatii cu studii superioare primesc 15 puncte.

Situatiile locative sau sociale deosebite contribuie de asemenea la obtinerea de puncte din dosarul inscrisilor.

Cei care provin din case de ocrotire sociala si care au implinit 18 ani primesc 15 puncte. Tinerii care au adoptat sau adopta copii primesc 10 puncte.Tinerii evacuati din case nationalizate primesc 5 puncte.

Tinerii cu varsta sub 35 de ani, care indeplinesc criteriile de eligibilitate si primesc repartitii de la consiliile locale pana la implinirea varstei de 36 de ani, pot locui cu chirie in aceste locuinte.

Cererile pentru locuintele in regim de inchiriere sunt analizate de catre comisiile sociale din cadrul consiliilor locale care stabilesc ordinea repartitiilor in functie de punctajul obtinut de fiecare solicitant in parte in urma verificarii dosarelor.

Daca ai norocul ca cererea pentru obtinerea unei astfel de locuinte sa fie aprobata, aceste locuinte pot fi cumparate de actualii chiriasi dupa cel putin un an. Pretul chiriei pentru un apartament cu o camera este de 46 de lei, iar pretul vanzarii in anul 2012 a ajuns la suma de 411 euro pe metru patrat din care se scade amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii acesteia.

Pentru achizitionarea locuintei, titularii chiriasi trebuie sa depuna o cerere la Primarie in care solicita cumpararea locuintei.

Agentia Nationala pentru Locuinte a fost infiintata in 1998 sub autoritatea Ministerului Lucurarilor Publice si amenajarii teritoriului si in prezent functioneaza in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Agentia se ocupa de constructia de locuinte cu credit ipotecar, constructia de locuinte pentru tineri destinate inchirierii si de constructia de locuinte pentru tinerii specialisti care isi desfasoara activitatea in mediul rural.

Geanina Paun

Comentarii

comentariu

About the Author

-