Published On: lun, Iul 23rd, 2012

Moara Violatos “ieri” o comoara, azi o ruina

Share This
Tags

Mandria de altadata a Brailei, celebra moara a fratilor Violattos a ramas astazi de paragina

Anghel Saligny construieste in anul 1898 moara, reprezentand o realizare de amploare pentru acea perioada, fiind recunoscuta ca cea mai mare moara pe baza de abur din estul Europei, o mandrie a Romaniei si un simbol al orasului Brailean. Morarii Millas si Violattos se asociaza achizitionand din Anglia o masina de macinat cu abur. In anul 1892 Violattos initiaza un proiect ambitios in urma caruia fost realizata Fabrica de faina-Panait Violattos, certificata in 1897,ca cea mai mare din Europa.Cu un capital rulant de 20 milioane lei aur, motoare aduse din Braunschweig, avea o capacitate de 15 vagoane de faina in 24 de ore, consumand opt tone de pacura zilnic. In 1912,a avut acces la calea ferata, drumul feroviar national si la cheiul Brailei. Construita pe sase niveluri dintre care unul ocupat de depozitele de faina de toate calitatile era legata printr-un tunel subteran de fluviu, descarcarea cerealelelor fiind facuta printr-o instalatie mecanica direct in fabrica. Problemele au inceput din anul 1940, cand intampinand probleme financiare este silita sa intre in faliment. In 1944, masinaria a fost demolata de rusi si transportata de catre acestia in Rusia, facandu-se exproprieri de catre comunisti. In 1948 a fost nationalizata, aruncand in strada urmasii celebrilor comercianti greci.

Ieri producea milioane astazi doar gunoaie, cladirea inregistrata ca bun de patrimoniu, un monument al arhitecturii brailene zace de ani de zile degradandu-se odata cu timpul. Astazi faleza este vegheata de acest impozabil imobil. Dupa revolutia din 1989, urmasul bogatei familii Violatos a avut de revendicat opt imobile primind despagubiri doar pentru unele din ele.Bogatia sa materiala,moara Violatos o detine insa doar in acte, dreptul fiindu-i recunoscut doar cu “negru pe alb “ pe o bucata de hartie parca si ea ingalbenita de vreme. Fiind epuizat de o lunga lupta in justitie, valoarea pe care trebuie sa o imparta cu alti doi verisori, unul aflat in Marsilia, iar altul in Galati nu a ajuns in posesia lui, nu mai spera decat la dreptate, fiind constient ca ar putea-o primi prea tarziu.

Datorita lungului proces de revendicare si a sistemului roman plin de vicii “Moara pe baza de abur” duce o lupta cu “morile de vant”.Aflata in patrimonul orasului si locuitorilor de la Dunare ca o bogatie a istoriei,atestand  vremea comunismului prin scriptiile “Ceausescu si poporul” dar si caderea acestuia nu numai fizica ci si inlaturarea literelor ramanand de-a lungul acestor ani ca o martora tacuta a istoriei  aflata in posesia”Poporului”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-