Published On: joi, Iul 19th, 2012

Loteria Romana poate intra in insolventa.

Share This
Tags

Operatorul national de jocuri de noroc, infiintat in anul 1906, sta sub amenintarea insolventei. Compania trece printr-o perioada dificila datorita situatiei financiare precare. Directorul Dan Alexandru Ghita crede ca solutia salvatoare este implementarea unei politici eficiente de management.

Achizitiile facute intre anii 2007-2011, incheierea unor contracte paguboase si evitarea conducerii de a mentine sub control fluxul cheltuielilor, au condus la caderea situatiei financiare a companiei. Eficientizarea si controlul aspectului managerial poate salva Loteria Romana de la pasul intrarii in insolventa, dupa declaratiile directorului. Acesta precizeaza ca rata profitului este putin peste 8%, fiind o valoare slaba.

Florin Georgescu, ministrul Finantelor Publice l-a desemnat, in luna iulie, pe Dan Alexandru Ghita in fruntea sefiei Loteriei Romane, inlocuindu-l pe Gheorghe Benea, fostul edil al orasului Dej, care detinea functia din februarie 2009. De asemenea, Ghita a preluat si functia de conducere din cadrul Consilului de Administratie al Loteriei.

Conform surselor, in anul 2011, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 1,16 miliarde de lei si un profit net de 81,7 milioane de lei. Diferentele procentuale intre anii 2010 si 2011 variaza de la o usoara crestere pana la 5,3% pentru cifra de afaceri, pana la scaderea profitului net la 32,6%.

Astfel, incasarile au scazut cu pana la 50% in perioada 2007-2011, fapt dovedit de raportul Curtii de Conturi care arata ca, in anul 2003, Loteria a incheiat cu Intracom SA, Intralot SA si Lotrom SA un contract pentru furnizarea unui sistem de video-loterie la cheie in conditii dezavantajoase. O aplicatie software, in valoare de 300.000 de euro, a fost achizitionata cu 1,7 milioane de euro de catre vechea conducere, cat si o aplicatie de tip software pentru monitorizarea personalului, cumparata cu 4,4 milioane lei, reprezinta alte achizitii supraevaluate.

Un alt aspect ce ataca baza sistemul financiar este insusirea unui procent de 70% din incasari de catre o companie elena cu care s-au finalizat alte contracte paguboase, in intervalul 2007-2011. {n perioada amintita, 460 de milioane de lei reprezinta totalul incasarilor de catre aceasta companie. Dupa expirarea termenului contractual de 10 ani, acestea au fost reinnoite. Pe langa asta, echipamentul livrat de aceasta companie reprezinta uzura, ceea ce obliga intretinerea acestora prin cheltuieli ridicate.

Totalul prejudiciilor se ridica la 89,8 milioane de lei, iar jumatate din suma provine dintr-un contract incheiat cu societatea de paza Shelter Security. S-a favorizat castigarea acestui contract.

Persoanele care au luat in contract de mandat punctele de vanzare ale companiei fac jocuri de culise prin inchirierea spatiilor in vecinatatea celor mai importante puncte de vanzare ale Loteriei si prin intelegerea cu angajatii acestor locatii, isi insusesc incasarile. 2000 de puncte de vanzare detine Compania, din care 1.116 sunt proprii.

In timpul celor sase luni de mandat, directorul vrea sa duca o politica de diagnosticare, gestionare si optimizare a problemelor, prin cresterea veniturilor si reducerea cheltuielilor, in ciuda faptului ca pana acum nu s-a aprobat bugetul pentru anul 2012.

Potentialul cresterii exista, avand in vedere ca operatorul national de jocuri de noroc din Ungaria a consemnat, in anul 2011, o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro.

Punctele de vanzare ale Loteriei Romane sunt insuficiente, exista una la 10.000 de locuitori, ceea ce contravine mediei europene de una la 1.600 de locuitori. in statele puternic dezvoltate, incasarile din jocuri sunt de 70-80 euro/locuitor, o suma net superioara celei de 8 euro/locuitor in mediul romanesc.

Un plan cu care vine noul director pentru a stabiliza situatia economica este reducerea pretului variantei simple la 6/49, diminuarea valorii premiului la categoria I, dar cresterea sumelor la premiile categoriilor a II-a si a III-a, lansarea unor noi jocuri de noroc pe suport mobil, cat si inchirierea spatiilor imobiliare detinute de companie.

Daca aceste incercari de evitare a colapsului nu vor da roade, Loteria Romana se va alatura unei alte mari companii de stat ce a intrat in insolventa, Hidroelectrica. O alta pierdere importanta pentru statul roman.

Alexandra Barbu

Comentarii

comentariu

About the Author

-