Published On: joi, Iul 26th, 2012

Lipsa acuta de fonduri la Serviciul de Medicina Legala

Share This
Tags

*Este de notorietate faptul ca toate institutiile si serviciile statului duc o lipsa acuta de fonduri. Serviciul de Medicina Legala nu face exceptie de la regula.

Am stat de vorba cu doamna doctor Gina Ilie, sefa Serviciului de Medicina Legala, despre problemele curente cu care se confrunta in ziua de azi aceasta institutie publica: “Lipsa banilor. Toate retelele de Medicina Legala traiesc din fondurile de la bugetul de stat si din venituri proprii, veniturile proprii insemnand prestatiile pe care le facem catre populatie, Politie, Parchet, Instanta.”

In continuarea discutiei, aflam ca Politia nu isi respecta statutul de garant moral al societatii prin apararea si reprezentarea drepturilor cetatenesti. Daca ei nu isi achita datoriile, ce exemplu dau acestia cetatenilor? Ce relatie de incredere si respect se poate crea intre Politie si oamenii?  Trebuie sa existe o baza financiara care sa asigure un mers optim al mediului institutiei: ” Faptul ca prestatiile catre Politie nu sunt platite, in sensul ca inregistreaza datorii de peste 2,5 milioane, poate 3, acest fapt reprezinta un impediment pentru noi. Noi folosim banii pentru dotari si intretineri, incepand de la activi, masini, acreditari, pregatire continua, insa toate au de suferit datorita lipsei banilor.”, a declarat doamna doctor Ilie.

Se pare ca persoanele abilitate din institutiile mai inalte ale statului care ar putea solutiona aceasta situatie isi fac palmele caus la gura si dau din umeri: ”Purtam discutii de doi ani de zile, pe marginea acestui subiect, prin intermediul Spitalului Judetean care este administratorul nostru. Raspunsul IPJ este invariabil. Daca nu ma insel, e posibil sa fim si in proces cu ei”, sunt cuvintele reprezentantei Serviciului de Medicina Legala.

In ceea ce priveste aparatura de care dispune institutia, aceasta este in regula avand certificat ISO de calitate, toate fiind in conformitate cu standardele U.E. Dar cum si aparatura poate prezenta uzura morala o data cu trecerea timpului, intretinerea acestora este o necesitate categorica si neconditionata.

Speram in continuare ca acest articol sa atraga atentia institutiilor care pot rezolva aceasta problema.

Alexandra Barbu

Comentarii

comentariu

About the Author

-