Published On: mie, Iul 18th, 2012

Licitatii cu dedicatie – Afacerea lapte-corn, „riskanta”

Share This
Tags

SC Risk Com SRL a facut o regula din a incalca normele de calitate din programul lapte-corn, dar c@stiga cu regularitate licitatiile organizate de CJ Galati * Culmea cinismului: contractul pentru anul scolar 2012-2013 a fost arvunit firmei brailene inca de anul trecut! * Concurenta a fost alungata prin licitatii cu criterii excesive * Derularea contractului lapte-corn nu a fost urmarita de nici un functionar din CJ Galati! * In timp ce nemultumirea scolilor da in clocot, CJ Galati lauda SC Risk Com SRL pentru modul de respectare a contractelor! *

In ciuda neregulilor constatate la nivelul judetului Galati in programul lapte-corn, „afacerea” pe socoteala celor aproape 65.000 de copii din scolile si gradinitele galatene are sanse de a continua si in anul scolar 2012-2013! Asta pentru ca, printre altele, la baza contractelor dintre CJ Galati si SC Risk Com SRL Braila sta un acord-cadru intocmit in septembrie 2011, care a cuprins dintr-o lovitura doi ani scolari! {n materie de contracte si zecile de milioane puse in joc lucrurile par a fi asigurate, deocamdata nu s-a facut nimic pentru asigurarea unor

servicii care sa nu supuna nici unui risc sanatatea elevilor galateni.

Acord pe doi ani si contracte pe banda

Acordul-cadru da programul lapte-corn pe mana Risk Com pe anii scolari 2011-2012 si 2012-2013, sistemul de punere in practica fiind acela al realizarii unor contracte subsecvente. Teoretic, pretul unitar la care firma braileana si-a adjudecat programul este de 0,94 lei (1,17 lei cu TVA) pe pachet lapte-corn. Altfel spus, daca este sa ne luam dupa contract, la un leu si ceva, elevul primeste „alimente proaspete si sanatoase”: un lapte de calitate – 200 ml, 1,8 la suta grasime, ambalat etans si etichetat – precum si un corn de 80 de grame, de asemenea ambalat si etichetat. Cum criteriul de atribuire a contractului este pretul cel mai mic, s-ar putea trage concluzia ca firma braileana face minuni de productivitate… Un element care atrage in mod special atentia este marja foarte generoasa a cantitatii si, implicit, a valorii contractului. Astfel, cantitatea minima previzionata potrivit acordului cadru este de 10.752.178 de pachete, iar cantitatea maxima de 21.504.356 de pachete pe an. Practic, ca valoare, contractul poate avea o valoare anuala intre 12,5 milioane de lei si 21,5 milioane de lei, ca si cum numarul de elevi din judet s-ar putea dubla peste noapte!

Abonament la banii publici

SC Risk Com SRL este „abonata” la contractele lapte-corn din judetul Galati inca din primii ani in care a fost initiat programul. Din pacate, practica a demonstrat ca punctul forte al societatii brailene a constat mai degraba in capitolul „dosar” si mai putin in calitatea efectiva a serviciilor oferite. Ani la rand, licitatiile organizate de CJ Galati au fost „manusa” pentru SC Risk Com SRL, in timp ce concurentii au ramas blocati in hatisul birocratic ridicat de functionari, aparent foarte zelosi si grijulii cu sanatatea elevilor. Asa se face ca, daca in alte judete, pe programul lapte-corn se depun si 4-5 oferte, in judetul Galati concurentii au disparut unul cate unul, descurajati de birocratie. Judetul Galati a ajuns sa fie perceput drept „teritoriul” societatii brailene Risk Com, iar singura care a mai incercat in ultimii 2-3 ani sa-i conteste suprematia a fost asocierea dintre firmele SC Vel Pitar SA (panificatie) si SC Dorna SA (lactate).

In ciuda faptului ca vorbim de niste societati de renume, care au facut in alte judete proba ca pot gestiona in mod corespunzator un program precum cornul si laptele, ele nu au reusit sa treaca la Galati proba „dosarelor”. De exemplu, la licitatia pentru anul scolar 2010-2011, desi SC Vel Pitar SA a depus un atestat fiscal privind achitarea impozitelor si taxelor fiscale din Municipiul Tecuci, i s-a cerut sa aduca astfel de certificate de la toate sediile si punctele secundare de lucru din tara, adica din vreo zece judete! Cand certificatele au fost depuse, pentru ca unul dintre ele depasea cu o zi, iar altul cu cinci zile termenul limita fixat de CJ Galati, acesta a fost considerat un motiv de descalificare, chiar daca documentele respective au fost aduse inainte de deschiderea efectiva a ofertelor. Un alt motiv bizar a fost acela ca punctul de lucru al Vel Pitar de la Tecuci este la o distanta rutiera mai mare de 50 km de municipiul Galati, chiar daca, din perspectiva accesului pe toata raza judetului, Tecuciul este mult mai bine amplasat.

In ceea ce priveste SC Dorna SA, chichirezul a fost gasit intr-o scrisoare de bonitate bancara unde, dintr-o eroare a bancii, in loc de SC Dorna SA, functionarul a scris „SC Dorna Lactate”. La un moment dat, in fata unor astfel de anomalii birocratice, chiar Inspectoratul }colar a atentionat ca prin caietul de sarcini fixat de CJ Galati se prevad conditii exagerate si standarde adesea neimportante pentru fondul problemei, care in fapt restrang in mod artificial numarul participantilor la licitatie. }i, intr-adevar, despre ce licitatie poate fi vorba cand, an de an, in „finala” ajunge un singur concurent – SC Risk Com SRL?

Lapte si corn servit fara verificari

Pe cat de priceput s-a dovedit CJ Galati in a solicita la licitatii tot felul de adeverinte si certificate care mai de care mai bizare, pe atat de neglijent a fost cu gestionarea banului public si urmarirea respectarii de catre furnizor a clauzelor de calitate stabilite prin contract. Un fapt absolut stupefiant este constatat printr-un raport al Serviciului de Audit Public Intern al CJ Galati, realizat in martie 2011. Din verificarile efectuate s-a constatat ca, practic, nimeni din aparatul CJ Galati nu urmarea modul de derulare a programului! S-a mers pur si simplu pe facturile bagate la inaintare, fara ca ele sa fie verificate personal de un functionar al CJ Galati care sa aplice si viza „Bun de plata” in sistemul de decontare! Consecinta? Banii s-au dus, dar nimeni nu a verificat daca deficiente semnalate telefonic sau prin adrese din partea scolilor au fost remediate, nimeni nu a tinut evidenta produselor efectiv livrate in scoli si calitatea acestora!

Cine-a pus branza in drum?

Dar cel mai grav este ca, in ciuda angajamentelor asumate, SC Risk Com SA nu a respectat standardele de calitate asumate prin contract. Inspectoratul colar si, mai departe, CJ Galati, au fost bombardate cu zeci de sesizari din teritoriu despre gravele abateri de la normele de calitate si, in ciuda faptului ca era vorba de sanatatea a zeci de mii de elevi, sesizarile au ramas nesolutionate.

Cele mai numeroase sesizari care au ajuns la Inspectoratul }colar se refereau la receptionarea, calitatea produselor, la lipsuri cantitative si chiar a certificatelor de sanatate si, nu in ultimul rand, la ritmicitatea distribuirii. Un exemplu in acest sens este un raport al Inspectoratului scolar (nr.767/27.01.2011) in care se arata ca: „se livreaza branza topita in cutii, fiind dificil de consumat in conditii igienice”, „se intarzie livrarea produselor din mediul rural”, „se aduc inlocuitori ai produselor lactate peste limita de 33 la suta din totalul produselor livrate, livrandu-se exclusiv branza topita in scolile din mediul rural”, „livrarea se face fara respectarea conditiilor legale (nu se aduc pana in unitatea scolara sau nu se semneaza facturile de receptie dupa verificarea calitatii sau a cantitatii produselor livrate)”. La modul concret, mai ales in mediul rural, daca este sa ne luam dupa proportia produselor furnizate, programul lapte-corn a fost inlocuit cu programul… branza topita-napolitane.

Unele scoli au reclamat ca produsele sunt pur si simplu lepadate in drum, iar calitatea lor este atat de indoielnica, incat un procent covarsitor de elevi pur si simplu refuza sa le manance! In legatura cu aceste tipuri de nereguli s-a sesizat si Protectia Consumatorului, iar controalele efectuate au dovedit ca nemultumirile sunt indreptatite. S-a constatat, de exemplu, ca au fost scoli din judet la care, timp de trei ani, nu a ajuns nici macar un pahar de lapte, ci doar „inlocuitori”, in speta eterna branza topita. Mai mult, la unele controale s-a constat ca unele dintre sortimentele de branza nici nu indeplineau standardele de calitate prevazute de lege! S-a ajuns pana la aplicare unor amenzi de pana la 5.000 lei, dar ce conteaza aceasta suma cand in joc sunt contracte de ordinul zecilor de milioane de lei!

La CJ Galati, toate bune si frumoase

In ciuda zecilor de reclamatii la adresa modului in care se desfasoara programul lapte-corn, reactia CJ Galati la nemultumirile din teritoriu a fost una pur formala si mai degraba pentru a inchide gura Inspectoratului }colar. Este o reactie cel putin bizara pentru ca, dincolo de deficientele in sine, modul in care SC Risk Com SRL intelegea sa-si onoreze contractele a compromis si cererile depuse de CJ Galati la APIA pentru incasarea ajutoarelor comunitare aferente programului lapte-corn.

Tot efortul CJ Galati s-a limitat doar la adrese de cateva randuri, prin care se solicita/atentiona firma braileana asupra deficientelor. Care a fost efectul acestora? Raspunsul este dat chiar intr-un referat (nr.5645/24.08.2010) al Directiei Economie si Finante din cadrul CJ Galati: „Cererile de plata (pentru ajutorul comunitar – n.r.) au fost respinse din motive diverse, care vizau in principal deficiente in activitatea unitatii furnizoare de produse lactate. Institutia noastra a adus la cunostinta unitatii furnizoare de fiecare data aceste deficiente, dar aceasta nu a raspuns in timp util solicitarii noastre sau chiar deloc”. Altfel spus, firma braileana nu s-a sinchisit prea mult de nemultumirile din scolile galatene sau adresele CJ.

In ciuda acestei atitudini, referatele finale ale CJ Galati privind indeplinirea obligatiilor contractuale sunt pur si simplu trase la xerox: „contractul a fost indeplinit in mod corespunzator”; „produsele furnizate au caracteristicile de calitate solicitate in caietul de sarcini”; „au fost respectate termenele contractuale de furnizare a produselor”, „au fost intocmite documentele necesare derularii corespunzatoare a contractului”; „colaborarea si comunicarea cu contractantul – Foarte buna”; „nu s-a inregistrat nici un litigiu”. Concluzia: „toate clauzele contractului au fost indeplinite corespunzator”!

Materialul de fata prezinta doar o parte din deficientele constatate in cadrul derularii programului lapte-corn la nivelul judetului Galati, dar argumente mai mult decat suficiente pentru o urgenta analiza a modului in care s-au desfasurat licitatiile, cum au fost respectate si urmarite contractele atat de firma SC Risk Com SRL, cat si de aparatul CJ Galati. Este vorba de zeci de milioane de lei, dar mai presus de bani este vorba de sanatatea copiilor nostri!

Comentarii

comentariu

About the Author

-