Published On: mar, Iul 31st, 2012

Industria securitatii: Comisia propune un program de stimulare a dezvoltarii

Share This
Tags

Asigurarea securitatii constituie una dintre preocuparile centrale ale oricarei societati. Dezastrele naturale recente si atacurile teroriste au evidentiat necesitatea de a fi mai bine pregatiti pentru situatii de criza. Prin urmare, Comisia Europeana a propus un program de actiune pentru a stimula industria europeana a securitatii. Programul ar trebui sa permita ca unul dintre sectoarele cu cel mai mare potential de crestere si de ocupare a fortei de munca din UE sa ramana in Europa si sa continue sa realizeze produse de securitate de inalta calitate.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru intreprinderi si antreprenoriat, a declarat: „Actuala fragmentare a pietei slabeste competitivitatea industriei europene a securitatii. Lipsa unei „marci UE” este o problema deosebit de importanta intrucat in viitor pietele cheie pentru tehnologiile securitatii nu se vor afla in Europa, ci in tarile emergente. Am cazut de acord asupra unui proiect privind crearea unei adevarate piete interne a tehnologiilor din domeniul securitatii. Acest lucru este esential pentru consolidarea pozitiei industriei europene a securitatii, astfel incat ea sa poata contribui la cresterea economica si la crearea de locuri de munca.”

Pentru a crea o adevarata piata interna a industriei securitatii, Comisia propune, printre altele, urmatoarele masuri: armonizarea standardelor si a procedurilor de certificare pentru tehnologiile din domeniul securitatii, o mai buna valorificare a sinergiei dintre cercetarea din domeniul securitatii (civile) si cercetarea din domeniul apararii, noi mecanisme de finantare, precum achizitiile inainte de comercializare, pentru a testa si a valida rezultatele proiectelor europene de cercetare in domeniul securitatii, introducerea unor verificari ale impactului societal al noilor tehnologii din domeniul securitatii, care sa se realizeze in stadiul de cercetare.

Piata interna trebuie sa stimuleze industria securitatii din UE

Piata securitatii din UE are o valoare de piata estimata intre 26 si 36,5 miliarde EUR, cu aproximativ 180 000 de angajati. Ea poate fi impartita in urmatoarele sectoare principale: securitatea aviatiei, securitatea maritima, securitatea frontierelor, protectia infrastructurii critice, serviciile de informatii antiteroriste (inclusiv securitatea cibernetica si comunicatiile), protectia securitatii fizice, gestionarea crizelor si imbracamintea de protectie.

Intreprinderile europene continua sa se afle printre liderii mondiali in majoritatea segmentelor de piata ale industriei securitatii. Conditiile favorabile de pe piata interna sunt esentiale pentru ca acestea sa-si mentina si sa-si extinda avantajul tehnologic, un factor la fel de important fiind consolidarea pozitiei industriei europene a securitatii pe pietele internationale emergente. Ar trebui sa se puna un accent deosebit pe sprijinirea eforturilor IMM-urilor de a intra pe piete internationale din tari terte.

Mai precis, Comisia propune urmatoarele masuri pentru crearea unei adevarate piete interne in industria securitatii.

Prioritatea va fi de a depasi problema fragmentarii pietei securitatii din UE, prin armonizarea standardelor si a procedurilor de certificare pentru tehnologiile din domeniul securitatii. Organizatiile europene de standardizare vor fi invitate sa stabileasca foi de parcurs concrete si detaliate pentru standardizarea urmatoarei generatii de tehnologii. In acest context, pentru a obtine recunoasterea reciproca a sistemelor de certificare, Comisia intentioneaza sa prezinte doua propuneri legislative, in scopul de a stabili un sistem de certificare armonizat la nivelul UE pentru echipamentele de control (detectare) din aeroporturi, precum si un sistem de certificare armonizat la nivelul UE pentru sistemele de alarma.

Este necesar sa se puna accentul pe o mai buna exploatare a sinergiei dintre cercetarea din domeniul securitatii (civile) si cercetarea din domeniul apararii. Comisia intentioneaza sa stabileasca, in stransa cooperare cu Agentia Europeana de Aparare, mandate pentru organizatiile europene de standardizare in vederea elaborarii unor „standarde hibride”.

Pentru a reduce distanta dintre cercetare si piata, in special in domeniul achizitiilor europene si internationale, Comisia va utiliza noi regimuri de finantare prevazute de Orizont 2020, precum achizitiile inainte de comercializare, pentru a testa si a valida rezultatele proiectelor europene de cercetare in domeniul securitatii. Aceasta abordare ar trebui sa reuneasca industria, autoritatile publice si utilizatorii finali inca de la inceputul proiectelor de cercetare. Securitatea frontierelor si securitatea aeriana sunt cele mai promitatoare domenii.

Comisia va incuraja statele membre sa lanseze initiative similare la nivel national, in conformitate cu legislatia relevanta a UE in materie de achizitii publice.

Comisia va introduce verificari ale impactului societal al noilor tehnologii din domeniul securitatii, care sa se realizeze in stadiul de cercetare.In plus, Comisia va mandata organizatiile europene de standardizare sa elaboreze un standard privind integrarea aspectelor legate de confidentialitate, de la proiectare pana la etapele de productie.

Un studiu important va analiza implicatiile juridice si economice ale limitarii raspunderii partilor terte.

Un grup de experti instituit de Comisie se va intruni cel putin o data pe an pentru a monitoriza punerea in aplicare a masurilor de politica propuse si a reuni toate partile interesate din domeniul securitatii.

Piata mondiala a securitatii a crescut in ultimul deceniu de aproape zece ori, de la circa 10 miliarde EUR la aproximativ 100 de miliarde EUR in 2011, cu o cifra de afaceri anuala de circa 30 de miliarde EUR in UE. Cu toate acestea, evolutiile recente ale pietei arata ca in urmatorii ani cotele societatilor europene pe piata mondiala s-ar putea reduce semnificativ daca nu se iau masuri pentru a le stimula competitivitatea. In SUA, datorita avantajelor unui cadru juridic armonizat si unei piete interne robuste, intreprinderile din domeniul securitatii continua sa fie lideri de piata si pionieri ai tehnologiei. In schimb, piata interna a UE este extrem de fragmentata, despartita de frontiere nationale sau chiar regionale. Deoarece securitatea este unul dintre cele mai sensibile domenii politice, ea se numara printre sectoarele in care statele membre ezita sa renunte la prerogativele lor nationale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-