Published On: mie, Iul 11th, 2012

Efectele reale ale devalorizarii monedei nationale

Share This
Tags

Romania traieste un paradox interesant la care BNR a contribuit din plin in aceasta perioada. Devalorizarea monedei nationale in raport cu euro si-a continuat traseul descendent atingand din nou record negativ la sedinta de tranzactionare de miercuri.Devalorizarea monedei nationale nu va afecta numai pe cei cu credite in valuta,ci si statul roman crescand astfel exercitiul datoriei publice.In acest caz Romania este afectata mai puternic decat alte state din jur neavand decat parghii fiscale pentru ajutarea deficitelor.Contrar asteptarilor aceasta depreciere a monedei nationale are efecte atat negative cat si benefice pentru economia nationala. Pe de o parte devalorizarea afecteaza tot mai mult preturile, salariile, facturile la utilitati,si creditele persoanelor fizice.,dar in acelas timp ajuta la majorarea exporturilor necesare pentru realizarea PIB-ului.Altfel spus devalorizarea monedei natioanale este un stimulent financiar pentru cresterea exporturilor de care depindem tot mai mult in acord cu partenerii nostri externi.

In aceste conditii devalorizarea monedei are atat efecte negative pentru populatie ca individ in parte dar si ca stat  si efecte benefice pentru economie. Evolutia leului in raport cu euro se inscrie in trendul negativ al burselor din regiune ,ca urmare a contextului international de pe piata euro dupa cum sustine Adrian Vasilescu consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

De la inceputul anului, leul a scazut cu 4,5 % in raport cu euro,o treime din pierdere fiind inregistrata in ultima saptamana, pe fondul tensiunilor de pe scena politica romaneasca.

Cu toate acestea mai pe intelesul romanilor impactul devalorizarii leului in raport cu euro si dolar va fi unul imediat si negativ asupra populatiei efectul fiind reducerea consumului.

Adrian Furcoiu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-