Published On: lun, Iul 30th, 2012

Cu sau fara Basescu?

Share This
Tags


* Aproximativ 8 milioane de oameni au votat pentru demiterea lui Traian Basescu* Presedintele suspendat nu mai este dorit de alegatori dar totusi exista posibilitatea de a ramane in functie

Referendumul s-a incheiat, numaratoarea continua. Prima estimare a Biroului Electoral Central privind participarea finala la vot, la ora 23.00, indica o rata de 45,92%. Atentie, insa! Cartile inca nu au fost facute deoarece nu s-au luat in calcul deocamdata listele suplimentare si voturile romanilor plecati peste hotare.

Conform sondajului de opinie CCSB, 84% dintre romani au votat pentru demiterea lui Traian Basescu, adica peste sapte milioane si jumatate. Conform numaratorii paralele USL, prezenta la vot a fost de 50,32 %.

Presedintele suspendat, Traian Basescu, si-a declarat victoria imediat dupa inchiderea urnelor, cu flacara democratiei in mana, spunand: ” Sunt mai puternic ca niciodata!”

Pentru a fi validat refrerendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu trebuie sa se prezinte la urne cel putin 50% plus unu din numarul alegatorilor, adica 9.154.307 de alegatori din totalul de 18.308.612 de cetateni cu drept de vot inscrisi in listele electorale.

Dupa centralizarea voturilor de catre BEC si solutionarea eventualelor contestatii privind frauda electorala, Curtea Constitutionala este institutia care constata validitatea sau invaliditatea referendumului de demitere a presedintelui Romaniei, prin hotarare. In situatia in care referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetatenilor au votat pentru demiterea presedintelui, Curtea constata incetarea mandatului acestuia, urmand organizarea alegerilor prezidentiale in termen de trei luni de zile.

In cazul in care la urne se prezinta mai putin de jumatate din alegatori, scrutinul este declarat invalid de catre Curtea Constitutionala, iar, potrivit Hotararii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul “va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurii de urmat”.

Fruntasi la vot au fost cei din Olt cu 74.71%, urmati de cei din Mehedinti cu 70.46% si Teleorman cu 70.16%, pe cand codasi la vot au fost cei din Harghita cu 11.56%, din Covasna cu 20.60% si cei din Satu Mare 28.23%.

Potrivit comunicatului Biroului Electoral Central de la ora 00.30, cu ora de referinta 23.00, aproape 50% dintre braileni au votat pana la inchiderea urnelor. Mai exact, Braila s-a clasat pe locul 19 la nivelul tarii, cu o prezenta la vot de 49,98%.

Sinteza zilei de 29 iulie

Pana la ora 10:00, conform Biroului Electoral Central, prezenta la nivel national a fost de 9,05%. Potrivit aceleiasi surse, prezenta la vot pana la ora 12.30 era de 17,3%.

Conform Companiei de Cercetare Sociologica si Branding, CCSB, pana la ora 11.00, 91% dintre persoanele cu drept de vot care s-au prezentat la referendum au votat pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu. Doar 9% dintre votanti mai vor ca Traian Basescu sa isi continue mandatul de presedinte. Datele colectate de CCSB nu cuprind si sectiile de votare din strainatate.

Datele furnizate de BEC arata ca, participarea la vot pana la ora 14.00 era de 21,37% din numarul alegatorilor. Rezultatele CCSB arata ca 89% dintre persoanele care au votat pana la ora 16.30 s-au exprimat pentru demiterea presedintelui, in timp ce 11% sunt impotriva suspendarii lui Traian Basescu. Pana la ora 16.30, participarea la vot a fost de 24%.

Potrivit numaratorii paralele facute de partide, prezenta la vot la ora 19.00 era de 35,72%. Rezultatele CCSB aratau ca 86% dintre persoanele care au votat pana la ora 21.00 s-au exprimat pentru demiterea presedintelui, in timp ce 14% sunt impotriva suspendarii lui Traian Basescu

Presedintele PC, Daniel Constantin, a sustinut ca, potrivit numaratorii paralele a USL, presedintele suspendat Traian Basescu a fost demis.

”Conform numaratorii paralele a USL, la ora 23,00, Traian Basescu este demis”, a spus Constantin, in noaptea alegerilor.

De asemenea, liderii USL Dan Sova si Relu Fenechiu au aratat ca referendumul va fi validat, prezenta la urne fiind, in opinia acestora, de 52%.

ANA-MARIA NICULESCU

Comentarii

comentariu

About the Author

-