Published On: vin, Iul 27th, 2012

Clima naturala si cea economica afecteaza pepenii

Share This
Tags

* Vanzarea de pepeni a fost strivita anul acesta de seceta si lipsa banilor

Vara de vara, muntii de pepeni verzi si galbeni ocupa fiecare colt de strada. In acest an insa, atat culturile de pepeni, cat si vanzarea lor pe strazile incinse ale orasului au avut de suferit.

Seceta este motivul principal pentru care afacerea, pana acum atat de profitabila, se dovedeste a fi o investitie nefavorabila pentru din ce in ce mai multi comercianti. Culturile de pepeni, ca cele de la Insuratei sau Traian Sat, presupun acum o investitie de 3.000 – 3.500 lei hectarul, care in conditiile climatice actuale provoaca pierderi considerabile agricultorilor.

Un vanzator este nemultumit de faptul ca nu mai are profit. “Oamenii sunt disperati, nu-si scot banii. Pentru la anul, ma gandesc sa-mi vand pamantul, va merge din ce in ce mai greu”, a declarat unul dintre comercianti.

De partea cealalta a afacerii, clientela este din ce in ce mai saraca. Lipsa banilor la nivelul populatiei, in special varstnicii, ii face pe acestia sa renunte la acest moft sezonier. Profiturile unui vanzator pozitionat pe o strada principala insumeaza in jur de 50 lei pe zi, din care se sustrag cheltuielile cresterii si transportului pepenilor.

De asemenea, comerciantii au nevoie de o autorizatie asigurata de Primaria Braila, in valoare de 650 lei, fara de care nu pot functiona. Autorizatia are in vedere restrangerea vanzarii in anumite zone mai putin circulate ale orasului, cu acordul locatarilor din zona respectiva.

In ciuda pretului, vanzatorii nu risca sa opereze fara autorizatie, deoarece sanctiunile politiei locale sunt si mai usturatoare.

Cipriana Botez

Comentarii

comentariu

About the Author

-