Published On: mie, Iul 25th, 2012

Cartea – sanatate pentru suflet

Share This
Tags

* Intr-o lume in care progresul tehnologic si-a spus cuvantul de-a lungul timpului, ducand la aparitia acestui boom al erei internetului si al televiziunii agresive, nu se poate sa nu ne intrebam daca astazi se mai citeste, daca mai exista respect si pret pentru valoarea culturala compusa intre copertile unei carti

Intr-un oras in care exista librarii cu o indelungata traditie, am ramas placut surprinsa sa aflu ca in cea mai frumoasa dintre ele, “Mihai Eminescu” revin persoanele care au copilarit in Braila si au nostalgia copilariei. Cu un spatiu generos, libraria care pazeste de 60 de ani centrul istoric al Brailei, satisface cele mai exigente pretentii ale cumparatorului oferind o paleta de titluri din cele mai variate domenii: istorie, matematica, arta, tehnologie, IT, medicina naturista, limbi straine, enciclopedii, dictionare si harti.

“Avem clienti plecati in afara care, atunci cand vin pe aici, isi aduc aminte de libraria copilariei si vin sa vada ce se mai intampla cu noi”, imi spune doamna Steliana, incantat sa fie intrebata de cartile pe care le-a iubit toata viata. Tot de la dansa aflu ca exista persoane fidele care revin cu aceeasi incantare si doresc sa achizitioneze ultimele aparitii de pe piata, ceea ce asigura librariei un venit zilnic de 100-150 lei.

Cei care cumpara carti se impart in doua categorii: pe de-o parte, parintii care vor sa asigure o baza solida educatiei copiilor lor prin accesul la manualele cele mai bune si scrise de specialisti in domeniu care pun accentul pe dezvoltarea si antrenarea cognitiva a elevului, pe de alta parte, persoanele trecute de 40 de ani care considera ca o carte ofera surse bine documentate dupa izvoare scrise si fapte istorice, analizate in amanunt de catre specialistii din domeniile de interes major. Acestor persoane trebuie sa le dedicam adanca recunostinta si respect ca nu permit societatii sa uite de valoarea importanta a constructiei culturii prin citit.

Tot doamna Steliana mi-a confirmat banuiala pe care o am de ani de zile si anume: interesul adolescentilor pentru carti s-a diminuat in ultimii ani, domeniul lor de interes apartinand fictiunii care trateaza teme cu si despre vampiri, vrajitori, magie, demoni, supranatural. Nu pot sa nu ma intreb de ce parintii nu isi invata copiii sa iubeasca literatura. Ori sistemul educational nu poate fi un garant al culturii?

Preturile cartilor variaza in functie de calitatea hartiei, cat si de politica editoriala. O carte poate porni de la pretul de 5 lei ajungand la un pret ametitor de 200 de lei pentru enciclopedii si carti de arta.

Doamna Steliana afirma ca in ultimul timp se arata un interes cat mai crescand asupra istoriei Brailei. “Sunt persoane care isi doresc sa citeasca, tine de educatie, de posibilitatile materiale ale fiecaruia sa ajunga sa citeasca. Nu avem insa sperante ca pe timpul vacantei sa avem si doritori de carte. {n perioada asta nu prea avem cititori”.

La libraria “Panait Istrati”, o alta librarie cu o indelungata istorie de 30 de ani, aflu de la domnisoara Maria, o librara dedicata, ca: “Brailenii inca mai citesc, insa sunt factori ca livelul de trai, aparitia internetului, al televizorului care au diminuat avantul cititului. Ar trebui sa se puna accentul pe valorile culturale.”

Dragi braileni, nu uitati ca o cultura solida, temeinica nu se construieste pe baza unor informatii sumare, inspirate din surse nesigure. Nimeni nu garanteaza corectitudinea si veridicitatea surselor ce impanzesc internetul. Cercetati, supuneti analizei tot ceea ce doriti sa stiti. Haideti sa nu uitam ca bogatia culturii sta in literatura care ne aduce mai aproape de intelegerea lumii inconjuratoare, constientizand frumusetea ei. Nimic nu se compara cu sentimentul gratios al cititului, cuibarit intr-un fotoliu, in linistea camerei.

Alexandra Barbu

Comentarii

comentariu

About the Author

-