Published On: joi, Iul 19th, 2012

Braila saracita de “Comorile trecutului”

Share This
Tags

In cadrul ultimei sedinte a Consiliului Local Municipal Braila, Primarul Aurel Simionescu atesta apartenenta unor imobile brailene la domeniul privat

Consiliului  Local Municipal Braila dispune concesionarea tot mai multor cladiri, ducand astfel la pierderea valorilor istorice. Un exemplu concret ar fi faptul ca numai in sedinta CLM din data de 02 iulie 2012 Primarul Aurel Simionescu a dispus analizarea in vederea concesionarii a 14 terenuri si 7 altele plus constructii a caror apartenenta a fost atesta la domeniul privat.

Casa Casatoriilor, un alt patrimoniu pierdut de Braila, a fost redata fratilor Cristescu, mostenitorii de drept. Dupa ce au incercat sa intre in posesia acesteia fara rezultat insa, Primarul Aurel Simionescu a dispus atestarea apartenentei imobilului la domeniul privat. In prezent fostul sediu al Casei Casatoriilor se afla in vanzare.

Restaurantul Pescarus, un alt monument de patrimoniu revendicat de proprietar se afla in stare deplorabila.

Situatia monumentelor istorice brailene este destul de grava. Cladiri cum sunt vechiul CEC, fosta cofetarie Venus sau fostul restaurant Rotiserie sunt cateva dintre cladirile care asteapta sa fie renovate. “Multi dintre cei care au intrat in posesia cladirilor isi doresc demolarea acestora si inlocuirea lor cu cladiri noi fara a lua in calcul posibilitatea reabilitarii si redarea farmecului de odinioara a singurilor dovezi a ceea ce a fost odata” a declarat echipei InfoBraila Vasilache P. in varsta de 67 de ani.

*Reabilitarea monumentelor istorice este costisitoare, proprietarii fiind blocati de birocratie

Pentru a putea fi reabilitate cladirile trebuiesc expertizate tehnic si sa primeasca acordul Ministerul Culturii si Cultelor.

Multi dintre proprietari doresc vanzarea acestor case sau sa valorifice terenul aflat sub ele dar demolarea se face doar in baza multor avize si aprobari greu de obtinut. Acesta pare sa fie motivul real pentru care casele sunt lasate in paragina. Starea actuala a unora dintre acestea in momentul de fata pun viata in pericol a celor trec prin fata lor. Desi pe peretii cladirilor sunt incriptii de genul “Pericol de prabusire” multa lume ignora aceste mesaje fara a se gandi la consecinte.

Exista agentii specializate in vanzarea monumentelor istorice dar clientii intarzie sa apara. Contactat de echipa InfoBraila un agent imobiliar  brailean a declarat: “ Sunt retinut in ceea ce priveste vanzarea unor astfel de cladiri, costurile de intretinere sunt mari, proprietarii nu dispun de sumele uriase necesare renovarii lor, iar despre locuitul in ele nici nu poate fi vorba”.

in Centrul Istoric al Brailei se afla multe cladiri cu importanta istorica. Din pacate majoritatea acestora sunt intr-o stare deplorabila.

Contactata de echipa InfoBraila Doinita Ciocan, Viceprimarul orasului Braila a declarat ca: ” in momentul de fata mai multe dintre cladirile istorice care ne apartin din Braila sunt incluse in programe de reabilitare si pe viitor vor fi incluse si altele”.

De lucrarile de consolidare se vor bucura doar imobilele aflate in posesia Primariei Braila, cele trecute in domeniul privat vor fi lasate in paragina asteptand probabil prabusirea acestora pentru a evita formalitatile necesare demolarii.

Cosmin Mihai

Comentarii

comentariu

About the Author

-