Published On: mar, Iul 31st, 2012

Afaceri de milioane cu locurile de veci

Share This
Tags

*un loc de veci intre 30 si 100 milioane

Fiind locuri din ce in ce mai putine in cimitirile Brailene, nu au intarziat sa apara “bisnitarii”. In prezent in Municipiul Braila exista doua categorii de cimitire. Cimitirele de categoria intai, Cimitirul Sf Constantin si Cimitirul Sf Maria iar cea de categoria a doua Cimitirul Radu Negru, Municipal, Brailita 1,Brailita 2 si Sf Mina.

Pentru ca regimul de gratuitati sa poata functiona se propune infiintarea unui alt cimitir. Pana atunci aceste locuri sunt oferite de Cimitirul Municipal.

Pot beneficia de aceste gratuitati veteranii de razboi si vaduvele acestora, urmasii eroilor martiri ai Revolutiei, fostilor detinuti politici si deportatilor. Ei nu vor fi scutiti si de la plata anuala de intretinere.

In caz de calamitati Administratia Locala a Municipiului detine un numar de 3000 de astfel de locuri de veci, dar propune si asigurarea locurilor curente pana la infiintarea unui nou cimitir.

Coruptia nu ocoleste nici cimitirele, pentru serviciile efectuate respectiv intretinere si administrare se percep taxe. Neplata lor duce la penalitati. Prin taxa de intretinere se intelege cheltuieli de intretinere, contravaloare apa, curatenie pe alei, evacuarea gunoaielor si energie electrica. Persoanele sunt din pacate nevoite sa isi faca singure curatenia cu toate taxele platite, sau ajung sa mai scoata bani din buzunare pentru a plati diferite persoane care sunt dispuse sa-i asigure curatenia zilnica sau cel putin lunara. Aceasta se datoreaza nepasarii organelor competente, care lasa locurile pline de gunoaie, iarba, garduri si cruci daramate.

Cum morti vor fi tot timpul, a fost si va fi o afacere profitaila cea cu locurile de veci, clasificata la fel ca cea cu imobiliare, pe zone, un loc langa aleea centrala ajunge la exorbitanta suma de 100 pana la 130 de milioane.

*Cu totii ne plangem mortii, dar o parte din noi ajung sa-si planga si buzunarele.

Locurile se atribuie in folosinta pe o perioada de 7 ani, 25 ani sau pe o perioada nedeterminata, inhumarile pentru cele de 7 ani facandu-se in gropi simple, pentru cele de 25 sau pe veci in gropi cu pod, cripte sau cavouri.

“Noi suntem doar gropari”, a fost raspunsul unui muncitor aflat la intrare intr-un astfel de cimitir, insa pasind pe poarta si fluturand o suma de bani devine subit si administrator.

Mai mult au fost declarate si furturi, unul dintre acestea declarat de doamna Maria N, care a aflat ca mormantul mamei sale a fost profanat. Una din rudele sale ajunse la fata locului a constat absenta intregului gard, in urma au lasat doar crucea si poarta ce le-a fost dificil de sustras. Tragi-comic am putea spune, dar sunt cazuri reale si greu de combatut.

Persoanele nevoiase pot primi ajutor din partea Primariei, actele necesare fiind certifiatul de deces si un cupon de pensie pe numele decedatului, factura de la sicriu, chitanta de la preot, chitanta de la groapa si buletinul pe numele celui care ia ajutorul.

Valoarea intretinerii la Cimitirul Sf Maria in anul 2012 a ajuns la 7,44 lei/mp, ea nu se achita in functie de numarul de morminte ci de suprafata locului de veci.

Controlul si respectarea prevederilor se realizeaza de catre autoritatea Administratiei Publie Locale a Municipiului Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-