Published On: joi, Iul 12th, 2012

2012, o lectie pentru clasa politica

Share This
Tags

Deciziile Curti Constitutionale au deschis calea catre campania pentru referendum. Sondajele indica o infrangere zdrobitoare a lui Traian Basescu. Modul in care PDL isi pune in miscare relatiile pentru a crea imaginea unei Romanii cazute victima a unei lovituri de stat si netezind calea unei dictaruri de tip hitlerist arata cam cate parale da acest partid pe propria tara. Votul popular va da verdictul final, care va raspunde tuturor suspiciunilor. Apare tot mai clar ca majoritatea romanilor, dupa ani de zile in care tara a fost macinata in certuri fara sfarsit iar nivelul de trai a luat-o la berbeleacul, nu-l mai vor pe Traian Basescu. Ce regula a democratiei poate impune poporului o realitate impotriva vointei sale?

Germania nu are alte reguli ale democratiei. Nici Statele Unite ale Americii. Pot exista interese de grup, poate exista lobby venind din legaturi  obscure, dar vointa poporului nu poate fi pusa in discutie. Admit ca uneori majoritatea nu alege calea cea buna, ca ea poate fi influentata de propaganda, ca poate fi ademenita cu promisiuni populiste. Suntem, insa, intr-un caz diferit de duminica orbului, 20 mai 1990, de pilda. De aceasta data cei care au avut la indemana propaganda ani de zile au fost oamenii lui Basescu si nu actualii guvernanti, altminteri nu foarte abili in chestiuni de propaganda. Iar de promis, USL nu a promis nimic altceva pentru referendum decat ca, daca romanii vor vota „Da”, vor scapa cu adevarat de Basescu si de ai sai, in toate alegerile care vor urma in acest an.

De altfel, comportamentul lui Traian Basescu la dezbaterea cererii de suspendare a fost elocvent pentru a face profilul unui presedinte nepoliticos  si plin de sine. Traian Basescu nu i-a dat mandatul de prim ministru unui Calin Tariceanu “cu ochii moi si blanzi”, ci mai degraba invers. Partidul Democrat avea 6% in sondaje, pierduse grupul parlamentar din Senat si fusese dat afara din Internationala Socialista cand Traian Basescu se milogea de liberali sa facem alianta. Ce usor se uita totul! Din cand in cand, iata, totusi, ca acest popor ne da cate o lectie. Asa s-a intamplat in ianuarie. Asa s-a intamplat in iunie. 2012 e un an de care toti cei care vor sa minta, sa dispretuiasca ori sa batjocoreasca poporul roman, vor trebui sa-si aduca aminte.

Comentarii

comentariu

About the Author

-