Published On: mie, Iul 18th, 2012

„Voteaza legal! Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!”

Share This
Tags

Obiectivele acestei campanii sunt informarea si constientizarea cetatenilor cu drept de vot asupra sanctiunilor legale prevazute pentru incalcarea legislatiei in vigoare.

In contextul campaniei generata de referendumul pentru demiterea Presedintelui Romaniei, Ministerul Administratiei si Internelor desfasoara, in perioada 16- 29 iulie 2012, o campanie de informare si constientizare a cetatenilor cu privire la sanctiunile prevazute de lege in cazul votului ilegal si a mitei electorale, avand ca slogan „Voteaza legal! Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!”.

In cadrul actiunilor desfasurate de structurile M.A.I. din judetul Braila pentru promovarea mesajului acesteia, s-a demarat procesul de postare a afiselor in locurile cu grad ridicat de vizibilitate din partea cetatenilor, cu preponderenta in mediul rural, si in sectiile de votare, iar spoturile TV si audio sunt difuzate la posturile locale de televiziune si radio.

De asemenea, prin intermediul membrilor Centrului Judetean de Comunicare Braila, materialele promotionale au inceput sa fie afisate la sediile Prefecturii si ale tuturor unitatilor si subunitatilor de politie, de la Inspectoratul de Jandarmi Judetean, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, la sectiile de votare, dar si la sediile primariilor si ale institutiilor publice din judet, precum si pe paginile web ale acestor institutii.

Ca reprezentanti ai autoritatilor de aparare si implementare a legii, politistii au datoria de a constata, de a (se) sesiza (din oficiu sau la sesizare) si de a contracara orice fapta care se constituie in contraventie sau infractiune.

Politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Braila asigura cetatenii ca vor actiona ferm fata de orice incalcare a legii si vor manifesta echidistanta indiferent de calitatea celor care incalca normele legale in vigoare.

De asemenea, politistii recomanda tuturor cetatenilor sa respecte legea si sa anunte, la numarul unic de urgenta 112, orice fapta prin care se incalca reglementarile electorale in vigoare.

Va informam ca:

In cazul in care va aflati, in ziua referendumului, in alta localitate decat cea in care sunteti inscris in lista electorala, puteti vota  pe o lista suplimentara, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate.

Autoritatile au prevazut masuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetatenii care savarsesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii.

Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile, de la data referendumului, in care Biroul Electoral Central va inainta copiile listelor electorale permanente, respectiv, tabelele electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare, Autoritatii Electorale Permanente.

Acestea vor fi verificate in vederea depistarii eventualelor voturi multiple si se vor sesiza organele de urmarire penala in cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.

Alegatorul care voteaza de mai multe ori in ziua referendumului risca inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Si tentativa se pedepseste cu inchisoare.

(A.N.)

Comentarii

comentariu

About the Author

-