Published On: vin, Iul 20th, 2012

“Sanitarii priceputi” la datorie

Share This
Tags

*Astazi in Gradina Mare, elevii de la Grupul Scolar Industrial Insuratei, voluntari la Asociatia de Cruce Rosie s-au pregatit pentru faza Nationala a concursului pentru sanatate si prim-ajutor, “Sanitarii Priceputi”.

Voluntarii au castigat locul I la concursul judetean Sanitarii Priceputi, pregatindu-se astfel pentru faza nationala. Concursul va avea loc in luna august, in judetul Buzau.

Florica Focsa, directoarea Asociatiei de Cruce Rosie a fost intrebata daca amplasarea corturilor va fi posibila si anul acesta in orasul nostru.

“Ministerul Sanatatii nu ne-a aprobat aceste actiuni deoarece in ultimii ani pensionarii se imbulzeau la rand, pentru controalele gratuite, cand temperaturile erau foarte ridicate si lesinau pe capete”, a precizat directoarea Societatii Crucii Rosii, Florica Focsa, catre reporterii Info Braila.

“Chiar daca aceste corturi nu mai sunt amplasate, totusi punctele de prim-ajutor exista in incinta bisericilor care sunt tot timpul deschise pe perioada caniculei, la Teatrul Maria Fillotti, in Piata Mare si la Directia Agricola. Este posibil ca in luna august de Zilele Brailei, Societatea de Cruce Rosie sa organizeze actiuni de masurare a tensiunii”, a mai precizat directoarea Crucii Rosii.

* Focsa a fost acuzata de furtul unei casete si a unei bonete

Intrebata despre evenimentul din 1992, cand Florica Focsa a fost acuzata de furt aceasta a declarat: “Nu se poate discuta despre furt. Dupa terminarea unei actiuni de acordare a primului-ajutor, eu am plecat cu o caseta si cu o boneta de asistenta, iar portarul le-a observat pentru ca le aveam in mana, deci nu le luasem cu gandul la furt. Iar daca dupa 20 de ani sunt inca directoarea Crucii Rosii inseamna ca legea si-a spus cuvantul”.

Crucea Rosie a infiintat un proiect numit “Barca cu alimente” care are ca scop colectarea alimentelor pentru ajutorarea celor nevoiasi. Din pacate acest proiect nu are mare succes din cauza crizei economice si a cetatenilor care privesc cu indiferenta aceste actiuni.

Pe 4 iulie Societatea a implinit 136 de ani de existenta si se bucura de ajutorul a peste 50 de voluntari activi instruiti in fiecare sambata si duminica. Majoritatea voluntarilor sunt liceeni si studenti. Ei au participat la actiuni pentru a invata populatia masurile de prim-ajutor, iar cu ajutorul manechinului se invata procedeul de resuscitare.

Organizarile se autofinanteaza iar din acest motiv orice finantare este de mare ajutor. De asemenea Crucea Rosie organizeaza cursuri de sora voluntara si  infirmiera. Perioada de instruire dureaza 3 luni, pretul este de 700 lei pentru fiecare persoana care la urma vor primi cate doua diplome.

Geanina Paun

Comentarii

comentariu

About the Author

-