Published On: mar, Iun 19th, 2012

Vacanta in siguranta!

Share This
Tags

*In perioada 18- 29 iunie, la nivel national, politistii vor desfasura o campanie de informare destinata elevilor pentru o „VACANTA IN SIGURANTA”.

Politistii de la structurile teritoriale de analiza si prevenire a criminalitatii, rutiera, de ordine publica si investigatii criminale le vor da sfaturi elevilor din clasele I-VII, privind siguranta rutiera, le vor vorbi despre disparitiile de minori, le vor prezenta modalitati de autoprotectie in diverse situatii si de siguranta pe internet, dar si cazuri de delincventa juvenila, comportamente antisociale sanctionate de lege.

In cele doua saptamani ale campaniei, vor fi organizate intalniri cu elevii in cadrul unitatilor de invatamant. De asemenea, politistii se vor afla in locuri publice frecventate de copii (parcuri, stranduri, mall-uri etc.), pentru a le da informatii destinate prevenirii delincventei juvenile si victimizarii minorilor.

Totodata, vor fi inmanate materiale cu caracter preventiv (flyere, pliante) invatatorilor si profesorilor diriginti, pentru a le prezenta elevilor.

Vacanta de vara, prin specificitatea ei- deplasarea copiilor in zone de agrement, petrecerea unui perioade de timp mai mari fara supraveghere, circulatie mai intensa pe drumurile publice etc.-, poate genera o crestere a numarului de minori, victime sau autori ai unor infractiuni.

Politia Romana vine in preintampinarea acestor evenimente negative cu urmatoarele recomandari:

Politia Romana recomanda copiilor:

- Nu legati prietenii cu persoane care manifesta un comportament deviant si nu intrati in anturaje dubioase!

- Fiti prudenti in relatiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute intamplator si nu primiti nimic de la acestea!

- Evitati frecventarea locurilor si mediilor unde se consuma alcool, droguri sau se practica jocuri de noroc!

Atentie la „lumea virtuala”!

Politistii ii sfatuiesc pe copii sa nu ofere date personale sau poze celor cu care corespondeaza pe Internet.

Pentru prevenirea implicarii copiilor in accidentele rutiere, Politia Rutiera recomanda celor mici urmatoarele:

- Sa nu se joace pe drumurile publice sau in apropierea acestora si sa aleaga locurile special amenajate in acest sens, unde nu circula masini (parcurile, terenurile de sport, curtea scolii sau a gradinitei etc.)!

- Sa nu se deplaseze cu rolele/ skate-board-ul pe partea carosabila a drumurilor publice!

- Dupa caderea intunericului sau in alte conditii de vizibilitate redusa, sa foloseasca imbracaminte de culoare deschisa, care ii face mai vizibili in lumina farurilor!

STRADA NU ESTE LOC DE JOACA!

Pentru a putea evita accidentele, copiii trebuie sa invete si sa respecte cateva reguli de circulatie, cum sunt:

- Circulati doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu exista trotuare, circulati intotdeauna pe partea stanga, cat mai aproape de marginea drumului, astfel ca masinile care circula pe partea carosabila sa vina din fata voastra.

- Daca circulati cu bicicleta, evitati zonele aglomerate si arterele principale cu trafic mare. Daca totusi ajungeti cu bicicleta intr-o intersectie, respectati semnificatia indicatoarelor si sa-si sporeasca atentia!

- Nu aveti voie sa circulati cu rolele pe partea carosabila, ci numai in locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare!

- Nu stationati pe bordura trotuarelor deoarece va puteti dezechilibra si ajunge in fata masinilor!

- Traversarea strazii se face numai pe trecerea de pietoni. Nu fugiti pe trecerea de pietoni, opriti-va pe marginea acesteia si asteptati ca masinile sa se opreasca pentru a va permite traversarea!

- Acolo unde sunt instalate semafoare, veti astepta cu rabdare aparitia luminii de culoare verde si veti traversa numai pe aceasta culoare!

- Culoarea verde a semaforului arata ca se poate traversa in siguranta, dar si in acest caz trebuie sa va asigurati din ambele sensuri, pentru ca pot exista si soferi neatenti. In intersectiile unde nu exista semafor, traversarea se va face numai pe la coltul strazii, dupa o atenta asigurare ca nu se apropie nicio masina din ambele sensuri de circulatie.

- ATENTIE! Daca se apropie de trecerea de pietoni masinile politiei, salvarii sau pompierilor, NU TRAVERSATI !, chiar daca semaforul arata culoarea verde.

Politia Romana ii sfatuieste pe parinti sa discute deschis cu copii lor, sa-i invete cum sa reactioneze in situatia in care se ratacesc, sa se asigure ca ei cunosc numele complet al parintilor, numarul de telefon, precum si adresa de domiciliu.

Cand plecati in vacanta, pe litoral, la munte, sau in alte zone turistice trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte:

- Nu lasati copilul sa se joace nesupravegheat mai ales in zonele aglomerate!

- Invatati-l ca are voie sa plece doar cu permisiunea dumneavoastra si ca trebuie sa spuna intotdeauna unde si cu cine pleaca!

- Nu-l trimiteti singur sa cumpere ceva!

- Invatati-l ca, in cazul in care se pierde, nu trebuie sa incerce singur sa-si caute parintii!

- Daca s-a pierdut, invatati-l sa apeleze la un politist, salvamar, o vanzatoare sau un adult insotit de un copil!

- Invatati-l sa spuna cuiva in care are incredere daca se simte speriat sau amenintat!

- Asigurati-va ca va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, ii cer sa-l insoteasca!

- In cazul in care va confruntati cu disparitia copilului, apelati in cel mai scurt timp posibil Politia, la numarul unic de urgenta 112 sau la numarul de telefon european 116 000!

In situatia in care deveniti victima unei infractiuni de orice natura, anuntati POLITIA la numarul unic de urgenta 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix, indiferent ca aveti sau nu credit ori cartela.

Comentarii

comentariu

About the Author

-