Published On: mie, Iun 27th, 2012

Tot mai multi minori braileni consuma etnobotanice

Share This
Tags

Cu toate ca autoritatile locale au inchis magazinele care vindeau etnobotanice, tot mai multi tineri au devenit consumatori inraiti de droguri prin dezvoltarea unei retele de comercializare la negru, vanzarea mutandu-se din magazine in spatiul online.

Un studiu, arata ca la Braila numarul consumatorilor a crescut, printre acestia numarandu-se foarte multi minori. Curiozitatea in primul rand, dar si alte probleme de cele mai multe ori sociale, au atras in cursa tineri care nu mai pot acum scapa de o dependenta cumplita, devastatoare si fara scapare. Odata agatat, dependenta se instaleaza peste noapte, iar internarile la sectia de psihiatrie nu rezolva mare lucru.

Coordonatorul, Olga Condrat, de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog a prezentat cateva cazuri disperate ale unor consumatori de etnobotanice, iar cel mai grav este faptul ca acestia sunt minori.

“Daca la celelalte droguri, cocaina, clasice etc., avem antidot si putem apela la mijloace medicale si avem rezultate bune, la etnobotanice nu avem antidot, nici in Romania si nici in Europa la acest moment. Sunt cocteiluiri chimice in compozitia carora sunt droguri din cel putin trei categorii care stimuleaza, perturba activitatea corticala. Masura de prim ajutor este oferita de Unitatea Primiri Urgente, unde ajung toti, tineri adusi de colegi, parinti, se face stabilizarea medicala, dupa care ajung si la noi. Incercam sa vedem care este cauza, sa stabilizam relatia sociala, unii au famili destramate, etc. Cazuri rezolvate suta la suta nu putem spune ca am avut, sunt recaderi care intervin in orice moment. Se intampla o schimbare in biochimia creierului, doar in timp, peste 2, 4 ani putem sesiza o schimbare a beneficiarului. Avem doua minore de 16 ani, din cadrul Directiei Protectiei Copilului, care dupa un consum de doi ani de plante cu efect halucinogen, au avut ca simptome vizibile alterarea memoriei, de scurta si lunga durata. Practic acesta a fost motivul pentru care s-au adresat personalului de la acest centru. Nu au venit singure ci cu reprezentantii Directiei Protectiei Copilului Braila. Cand spun alterarea memorie, ma refer la o dezorientare, copilul nu stie sa mai ajunga acasa. Venea la centru si nu stia pe ce usa a intrat. Au fost multiple internari, cel putin sapte, evaluari psihiatrice, Braila, Bucuresti, in aceste cazuri se pare ca memoria nu se stie daca isi va reveni suta la suta. Am incercat sa contactam o unitate terapeutica si ne-a raspuns o astfel de institutie, «Mana intinsa» din judetul Prahova, si speram ca dupa interviul acestor doua fete, comunitatea sa ne raspunda favorabil si sa intervina”, a precizat Olga Condrat.

Ieri a avut loc si lansarea campaniei de prevenire a consumului de droguri in randul tinerilor “Prea rebel sa fii condus”, unde un ofiter din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Braila, a spus un adevar care ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru comunitatea braileana.

“Tot ceea ce li se interzice, fac, asta e varsta, percptia. La acest moment avem foarte multi consumatori de etnobotanice in Braila, majoritatea sunt la liceu”, a subliniat ofiterul de politie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-