Published On: vin, Iun 29th, 2012

Strategii pentru regiunea Dunarii

Share This
Tags

*Comisarul Hahn viziteaza regiunea Dunarii intre 27 iunie si 1 iulie pentru a trece in revista progresele inregistrate

La un an de la lansarea Strategiei Dunarii, care reuneste 8 state membre si 6 tari invecinate, comisarul pentru politica regionala, Johannes Hahn porneste intr-un tur al regiunii pentru a se intalni cu cei care pun planul in practica. Calatoria este, pentru el, si o oportunitate de a vedea cu proprii ochi progresele inregistrate prin cooperare macroregionala, si de a atrage atentia la nivel politic si public asupra valorii adaugate a strategiei. In cadrul circuitului sau, care va trece prin sapte tari – Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania si Bulgaria – comisarul se va intalni cu politicieni de rang inalt si cu parti interesate. El va vizita, de asemenea, o gama larga de proiecte din cadrul Strategiei Dunarii. Calatoria este programata sa coincida cu festivitatile ocazionate anual in regiune de Ziua Dunarii.

Inaintea vizitei, comisarul Hahn a declarat: „Cele 14 tari dunarene beneficiaza deja de pe urma cooperarii lor intensificate in cadrul strategiei. Practic, de la lansarea strategiei, s-a identificat pentru implementare un proiect pe saptamana si se creeaza retele noi in domeniile intreprinderilor, inovarii, securitatii si multe altele. Imi doresc sa vad eu insumi modul in care progreseaza echipele care conduc aceasta initiativa de pionierat si sa le indemn sa accelereze implementarea de masuri care pot contribui la crearea de locuri de munca si la cresterea economica”.

Strategia Dunarii combina politici regionale, de cercetare, de transport si de mediu, precum si de securitate, turism si crestere economica, astfel incat sa faca regiunea sa devina un loc mai bun pentru a trai si pentru a munci. Este un instrument pentru realizarea strategiei Europa 2020, care faciliteaza cresterea economica si crearea de locuri de munca in macroregiune. In mod special, se prevad actiuni specifice pentru:

-intensificarea navigatiei pe Dunare, prin imbunatatirea navigabilitatii si a interconexiunilor

-promovarea inovatiei prin crearea unui Fond de inovare al Dunarii si prin incurajarea schimbului de cunostinte

-ameliorarea competitivitatii prin crearea de legaturi intre intreprinderi si stabilirea unei formari profesionale mai precis orientate in sistemul de invatamant

Printre proiectele care comisarul le va vizita in cadrul circuitului sau se numara: proiectul fluvial din estul Vienei, „Incubatorul de afaceri BIOS” in nord-estul Croatiei si podul Calafat-Vidin, unde va asista la un exercitiu comun de salvare pe fluviul Dunarea la frontiera dintre Romania si Bulgaria.

Se vor organiza conferinte de presa la Viena, Bratislava, Budapesta, Vukovar, Novi Sad, Viminiacium, Drobeta Turnu Severin si Vidin. Se vor pune la dispozitie comunicate de presa cu programul detaliat pentru fiecare tara prin intermediul reprezentantelor CE si al delegatiilor respective.

Tarile care participa la strategia UE pentru regiunea Dunarii sunt: Germania (Baden-Württemberg si Bavaria), Austria, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, Romania, Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Moldova si Ucraina.

Noutatea metodei macroregionale este felul in care stimuleaza cooperarea internationala in probleme comune prin stabilirea de obiective, alinierea finantarii si colaborarea in vederea realizarii obiectivelor. Strategiile macroregionale asigura o mai mare concentrare pe modul in care se aloca fondurile existente, asigurand „o analiza coordonata” intre diferite sectoare.

Un plan de actiune stabileste prioritati, identifica proiecte si propune termene limita pentru actiuni, in timp ce diferite tari si regiuni sunt alese pentru a coordona fiecare dintre cele 11 domenii prioritare de lucru (de exemplu, retele transeuropene, inovare, IMM-uri, ocuparea fortei de munca, calitatea apei, securitate etc. a se vedea IP/11/124). Acesti coordonatori raspund pentru implementare, in timp ce Comisia monitorizeaza indeaproape progresele strategiei.

Ziua Dunarii este o zi internationala in care se sarbatoreste Dunarea si raurile care se varsa in ea, omagiind rolul vital pe care il joaca in furnizarea de apa, hrana, energie, recreere si de mod de viata. Organizata la 29 iunie, ziua marcheaza aniversarea semnarii Conventiei pentru protectia fluviului Dunarea la Sofia, Bulgaria, la 29 iunie 1994.

Etapele urmatoare: Primul forum anual al EUSDR va avea loc la Regensburg, Germania, la 27-28 noiembrie 2012.

Comentarii

comentariu

About the Author

-