Published On: vin, Iun 29th, 2012

Republica Moldova pe calea integrarii treptate in piata comuna a serviciilor aeriene din Europa

Share This
Tags

Republica Moldova si Uniunea Europeana au semnat, in cadrul Consiliului de cooperare UE – Moldova, un acord global in domeniul serviciilor aeriene, prin care Moldova va deveni un partener deplin al UE in sectorul aviatiei integrandu-se treptat in piata comuna europeana.

Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei Europene si responsabil cu mobilitatea si transporturile, a declarat: „Acordul incheiat astazi este foarte important pentru consolidarea in continuare a relatiilor economice, comerciale si turistice, la nivel general, dintre Republica Moldova si UE.El va deschide si va integra pietele fiecareia dintre parti, va intari cooperarea si va oferi noi oportunitati consumatorilor si companiilor aeriene.”

Republica Moldova si UE vor crea un „spatiu aerian comun” bazat pe reguli comune in domenii importante, precum siguranta si securitatea aviatiei. Republica Moldova isi va alinia legislatia la standardele europene si va implementa, de asemenea, normele UE in domeniul aviatiei care privesc protectia mediului inconjurator, protectia consumatorilor, managementul traficului aerian, reglementarea economica, concurenta si aspectele sociale.

Transportul aerian este cel mai important mod de transport intre Republica Moldova si majoritatea statelor membre ale UE, acesta cunoscand o crestere constanta in ultimii ani. Se preconizeaza ca acordul va oferi mai multe posibilitati de calatorie, mai multe legaturi directe si beneficii economice pentru ambele parti.

Ca urmare, toate companiile aeriene din UE vor putea opera zboruri directe catre Republica Moldova de oriunde din UE, fiind valabila si reciproca pentru transportatorii moldoveni. Acordul va elimina toate restrictiile in ceea ce priveste preturile si numarul de zboruri saptamanale dintre Republica Moldova si UE.

In prezent, exista legaturi directe intre Republica Moldova si 11 state membre ale UE (Austria, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Portugalia, Romania, Spania si Regatul Unit).

Acordul va fi un pas inainte in crearea unui spatiu aerian comun extins intre UE si tarile sale invecinate. Astfel de acorduri globale in domeniul transportului aerian cu tarile invecinate au mai fost incheiate cu tarile din Balcanii de Vest, cu Maroc, Georgia si Iordania. Recent, au fost finalizate negocierile in acest sens cu Israel si exista negocieri in curs de desfasurare cu Ucraina, Liban si Tunisia.

Etapele urmatoare

In iunie 2011, Comisia Europeana a primit un mandat de negociere a unui acord privind „spatiul aerian comun” cu Republica Moldova. Acordul a fost parafat in octombrie 2011, dupa doua runde de negocieri. Moldova si Uniunea Europeana au convenit asupra aplicarii temporare a acordului de la data semnarii sale. Pentru a putea intra in vigoare, acordul trebuie ratificat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-