Published On: mar, Iun 26th, 2012

Reprezentarea Romaniei la Bruxelles va fi stabilita de Parlament

Share This
Tags

*Disputa dintre Basescu si Ponta va fi transata de o lege pentru reprezentarea la Bruxelles

Presedintele tarii, Traian Basescu a precizat ca va tine seama de orice act juridic al Parlamentului, referindu-se la reprezentarea României in Consiliul European,

de la Bruxelles. Presedintele interpreta decizia parlamentarilor ca fiind fara valoare juridica, a reclamat decizia la CCR si l-a amenintat pe Victor Ponta cu Parchetul.

Senatul a adoptat, o lege privind cooperarea intre Guvern si Parlament in domeniul afacerilor europene, cu 72 de voturi “pentru”, 17 voturi “impotriva” si trei abtineri. Legea stabileste ca Parlamentul decide cine merge la Consilul European, in cazul in care presedintele si premierul nu ajung la un acord.

Stabilirea conducatorului delegatiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord intre Guvernul României si Institutia Prezidentiala, cu cel putin 20 de zile lucratoare inainte de data reuniunii.Proiectul prevede ca, in situatia in care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizeaza in termen, Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, desemneaza conducatorul delegatiei României la respectiva reuniune a Consiliului European.

Potrivit articolului 20, alineat 1 din lege, Guvernul transmite celor doua Camere ale Parlamentului, in termen de minim sapte zile inainte de data desfasurarii reuniunii Consiliului Europei, propunerea de mandat de negociere. In cazul in care conducatorul delegatiei României la Consiliul European sustine alta pozitie decât cea primita prin mandat, va motiva in scris respectiva pozitie.

In legea privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene a fost introdus un nou capitol, privind stabilirea de catre Parlament a persoanelor nominalizate sau numite de catre Guvern pentru functiile din cadrul institutiilor UE, cum inclusiv cea de membru al Comisiei Europene.

Legea va fi transmisa spre promulgare presedintelui, care are dreptul sa o returneze Parlamentului o singura data, dupa care este obligat sa o promulge in varianta adoptata de Legislativ.

Comentarii

comentariu

About the Author

-