Published On: lun, Iun 18th, 2012

PREVENITI ACCIDENTELE RUTIERE GRAVE !

Share This
Tags

Pe parcursul lunii mai 2012, politistii Serviciului si Biroului Rutier au efectuat cercetarea la fata locului in urma producerii a 11 accidente rutiere grave, soldate cu 22 de raniti grav, 14 raniti usor si o persoana care nu a supravietuit.

In anul 2011, in aceeasi perioada, au avut loc un numar de 11 accidente rutiere grave, soldate cu o persoana decedata, 11 persoane ranite grav si una ranita usor.

Din totalul accidentelor produse, doua au fost in municipiu, fiind inregistrate doua victime accidentate grav, si 9 in judet, soldate cu 9 accidentati grav si un decedat.

Cauzele frecvente care au dus la producerea evenimentelor rutiere au fost depasirea neregulamentara, care a generat 3 accidente in urma carora au fost ranite grav 7 persoane si una decedata, viteza excesiva, care a dus la producerea unui accident rutier, soldat cu 5 raniti grav, si conducerea fara permis, care a generat un accident rutier cu 3 persoane ranite grav.

Soferii autovehiculelor care au cauzat accidentele au fost toti braileni (5 amatori, 3 profesionisti, unul fara permis, un mopedist si un conducator de atelaj hipo.

Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs in zilele de miercuri (3 accidente cu 7 raniti grav), marti (doua accidente cu 8 persoane ranite grav si un decedat) si sambata (doua accidente cu 3 persoane ranite grav).

Cu preponderenta, accidentele au fost inregistrate in intervalul orar 6.00-12.00 (4 accidente soldate cu 12 raniti grav si un decedat), 12.00-18.00 (4 accidente cu 7 persoane vatamate corporal grav) si 18.00- 24.00 (3 accidente cu 3 raniti grav).

***

Pentru prevenirea acestor evenimente, politistii braileni revin cu urmatoarele recomandari adresate conducatorilor auto:

- sa adapteze viteza de deplasare la conditiile de drum si trafic;

- sa pastreze in mers distante suficiente fata de celelalte autovehicule din trafic, pentru a putea opri in conditii depline de siguranta, atunci cand se impune;

- sa sporeasca atentia si sa se asigure suficient la efectuarea manevrelor de depasire si in apropiere de trecerile pentru pietoni;

- sa foloseasca luminile din dotarea autoturismelor, atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte, ploaie abundenta sau ceata densa;

- sa respecte normele rutiere privind prioritatea de trecere, indiferent ca este vorba despre pietoni sau alte vehicule;

- sa foloseasca centura de siguranta care poate salva viata in caz de accident;

- sa nu foloseasca telefonul mobil in timp ce conduc, daca nu au sistem handsfree;

- sa evite sa se angajeze cu pasagerii in discutii care pot distrage atentia de la drum;

- sa nu conduca sub influenta bauturilor alcoolice;

- sa nu conduca in conditii de oboseala;

- sa opreasca din cand in cand, pe parcursul traseului de maxim 300 de km, pentru destindere si refacere a fortelor;

- sa acorde un plus de atentie conducerii prin intersectiile nedirijate, la depasirea mijloacelor de transport in comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care ruleaza, pentru a putea in orice moment manevra si opri in deplina siguranta autoturismul, daca situatia o impune.

Nu uitati ca:

- depasirea limitelor legale de viteza si viteza neadaptata la conditiile de trafic reprezinta unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice;

- viteza determina cresterea distantei de franare necesara opririi autovehiculului in siguranta;

- viteza determina agravarea consecintelor accidentelor rutiere indiferent de cauza.

Comentarii

comentariu

About the Author

-