Published On: mie, Iun 27th, 2012

Curtea Constitutionala a decis: Presedintele Traian Basescu merge la Consiliul European

Share This
Tags

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de actiunea Guvernului si a primului-ministru de a-l exclude pe Presedintele Romaniei din delegatia care participa la Consiliul European in perioada 28-29 iunie 2012.

Astfel Traian Basescu este liber sa merga la Bruxelles alaturi de delegatia deja invitata de catre Consiliul European.

Primul ministru, Victor Ponta a declarat ca este deschis catre discutii cu presedintele Traian Basescu astfel incat Romania sa poata fi reprezentata pe plan general si nu numai din punct de vedere al Guvernului.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a solicitat Curtii Constitutionale Romane sa ia o decizie asupra reprezentarii tarii in cadrul Consiliului European.

Desi nu a fost inivitat sa ia parte la intalnire, Traian Basescu considera ca, in calitate de sef al statului, este imputernicit sa reprezinte tara noastra in Europa.

Pe de alta parte, primul ministru Victor Ponta, cel invitat de drept de Cosiliul  European a declarat ca “Romania nu este o republica prezidentiala”, iar aceste decizii nu trebuie sa treca intotdeauna prin fata presedintelui.

Curtea Constitutionala Romana s-a intrunit azi pentru a discuta solicitarea presedintelui Traian Basescu privind conflictul juridic de natura constitutionala in cazul reprezentarii Romaniei la nivel european.

Victor Ponta a mai adaugat ca astfel de conflicte nu trebuie rezolvate de catre Curtea Constitutionala, ci trebuie solutionate prin modificarea legii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-