Published On: mie, Iun 27th, 2012

Peste 8000 de zilieri in Braila

Share This
Tags

Zilierul este acea persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Un zilier poate fi angajat inca de la varsta de 16 ani.

Inspectoratul Teritorial de Munca Braila a realizat controale la persoanele juridice care detin in registru zilieri pentru a constata daca drepturile acestora sunt respectate conform legislatiei in vigoare. Astfel s-au intocmit raporturi lunare ca urmare a verificarilor atat la sediul ITM cat si in teren fiind recunoscute peste 146 de mii de pozitii cu un numar de 8383 de zilieri.

Beneficiarul are dreptul sa stabileasca activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare zilierul,, locul executarii activitatii si durata acesteia. De asemenea are dreptul sa verifice modul de indeplinire al lucrarilor.

Pe de alta parte el trebuie sa asigure instruirea si informarea zilierului, cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, sa plateasca zilierul la sfarsitul zilei de lucru, si sa sigure, pe propria cheltuiala echipamente de lucru si de protectie.

Renumeratia bruta pe ora stabilita intre cele doua parti nu poate fi mai mica de 2 lei si nici mai mare de 10 lei/ora.

Domeniile in care se presteaza activitati cu caracter ocazional sunt: agricultura, vanatoare si pescuit, sivicultura, piscicultura si avacultura, pomicultura si viticultura, zootehnie, manipulari de marfuri, activitati de intretinere si curatenie.

Inspectorii din cadrul ITM au constatat nereguli in ceea ce priveste nedepunerea in termen a extraselor Registrului de evidenta al zilierilor, completarea registrului cu nerespectarea conditiilor legale, stabilirea renumeratiei brute sub minimul stabilit de lege, prestarea activitatilor ocazionale pe o perioada mai mare de 90 de zile si angajarea zilierilor cu varsta mai mica de 16 ani.

Beneficiarii au fost notificati in scris pentru a remedia econformitatile. Totodata au fost aplicate 16 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 24 de mii de lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-