Published On: joi, Iun 28th, 2012

Misterele civilizatiei aztece

Share This
Tags

Civilizatia azteca, una dintre cele mai puternice la acea vreme este de altfel cea care a dominat partea centrala si de sud a Mexicului intre secolele 14 si 16, si care a format un imperiu vast, foarte bine organizat si elaborat, distrus insa intr-un final de invadatorii spanioli. Numele de Aztec este derivat din denumirea unui tinut mistic din nordul vechiului imperiu, denumit Azatlan. Aztecii isi spuneau de asemenea si “Mexica”. Limba Azteca apartine ramurii Nahuatlan din familia Uto-Aztecan.

In urma caderii civilizatiei Toltec, infloritoare de-a lungul sec. al X-lea si al XI-lea, valuri de imigranti au populat masiv zona platoului central din Mexic, in jurul lacului Texcoco. Aztecii au fost inconjurati astfel de vecini puternici si au fost obligati sa ocupe zona mlastinoasa din partea de vest a lacului. De asemenea, au fost nevoiti sa plateasca tribut. Singura lor bucata de pamint neatinsa de ape era o insula foarte mica, inconjurata de mlastini.

O simpla legenda, insa i-a determinat sa creada cu ardoare ca in mai putin de doua secole vor da nastere celui mai puternic imperiu de pana atunci, in ciuda spatiului restrans si anevoios pe care il aveau la dispozitie. Legenda spunea ca ei ar fi urmat sa-si dezvolte o civilizatie infloritoare intr-o zona mlastinoasa in care ar fi vazut un cactus crescind direct dintr-o roca si, langa cactus, un vultur mancand un sarpe. Preotii acelor timpuri spuneau ca au vazut toate acestea atunci cand au pus prima data piciorul in mlastina.Chiar si astazi, ca o continuare a traditiei, vulturul, cactusul si sarpele apar pe toate bancnotele mexicane.

In 1325 au fondat orasul Tenochtitlan, pe acelasi loc in care, in prezent, se afla Mexico-City.

In timp ce spaniolii, condusi de Hernan Cortez, isi incepeau cuceririle in 1519, marea piata din centrul orasului atragea peste 60.000 de oameni in fiecare zi. Multe din bunuri, inclusiv cele primite drept tribut de la popoarele cucerite, erau exportate din oras, pentru a fi comercializate in alte regiuni ale imperiului si Americii Centrale.

Aztecii au stabilit aliante militare cu celelalte popoare, creand un imperiu care se intindea din centrul Mexicului pana la granita de astazi cu Guatemala. La inceputul secolului al XV-lea, Tenochtitlan conducea alaturi de orasele-state Texcoco si Tlateloco, astazi Tacuba. Intr-o perioada de 100 de ani, Aztecii s-au definitivat drept un imperiu complet, perfect organizat si foarte dezvoltat.

Spre sfirsitul domniei lui Montezuma al II-lea in 1520, 38 de provincii tributare au fost stabilite. Acestea au produs framantari in imperiu, si acestea tocmai la venirea lui Cortez in 1521 pe aceste teritorii. Cu usurinta Cortez a cucerit aceste teritorii, si datorita imparatului Montezuma, care nu i s-a opus, considerindu-l cu naivitate drept o zeitate “Quetzalcoatl” si primindu-l triumfal.

Comentarii

comentariu

About the Author

-