Published On: vin, Iun 29th, 2012

Exploatarea potentialului imens al tehnologiilor generice esentiale pentru crearea de locuri de munca

Share This
Tags

 Comisia Europeana a facut apel la un efort european pentru stimularea tehnologiilor generice esentiale (TGE-uri). Pentru piata mondiala a TGE-urilor, care cuprinde micro- si nanoelectronica, materialele avansate, biotehnologia cu aplicabilitate industriala, fotonica, nanotehnologia si sistemele de productie avansate, se prevede o crestere de la 646 de miliarde EUR pana la peste 1 000 de miliarde EUR, intre 2008 si 2015; aceasta reprezinta un salt peste 54%, sau peste 8% din PIB-ul UE. Se asteapta si o crestere rapida a numarului de locuri de munca. Numai in ramurile industriale din domeniul nanotehnologiilor, se asteapta o crestere a numarului de locuri de munca in UE de la 160 000 in 2008, pana la aproximativ 400 000 in 2015. Comisia Europeana si-a prezentat strategia de stimulare a fabricarii pe scara industriala a produselor bazate de TGE-uri, de exemplu produse inovatoare si aplicatii ale viitorului. Strategia urmareste sa tina pasul cu principalii concurenti internationali ai UE, sa relanseze cresterea economica in Europa si sa creeze locuri de munca in industrie, abordand in acelasi timp provocarile societale arzatoare din zilele noastre. De fapt, Europa este unul dintre liderii mondiali in materie de cercetare si dezvoltare in domeniul TGE-urilor, cu o cota mondiala a cererilor de brevet de peste 30%. Cu toate acestea, UE nu isi foloseste pozitia dominanta in C&D pentru productia de bunuri si servicii necesare pentru stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca. Iata de ce, Comisia pledeaza pentru un efort european de stimulare a TGE-urilor.

Prezentand comunicarea, vicepresedintele Antonio Tajani, responsabil pentru industrie si antreprenoriat, a subliniat:„Majoritatea produselor inovatoare de astazi, fie ca vorbim despre smartphone, sau despre automobilul electric, incorporeaza simultan mai multe TGE-uri, ca parti individuale sau integrate. Dar TGE-urile pot deveni o adevarata masinarie de creat locuri de munca de care avem astazi atat de mare nevoie. Prin urmare, Europa are nevoie de o strategie de dezvoltare si de introducere in practica industriala a TGE-urilor. Acestea vor determina viitorul nostru economic si vor oferi Uniunii posibilitatea relansarii cresterii economice si crearii de locuri de munca, prin mentinerea pozitiei noastre de lider mondial.”

TGE-urile asigura numeroase locuri de munca, printre care multe locuri de munca de inalta calitate

Introducerea in practica a TGE-urilor este de mare relevanta, atat pentru competitivitatea industriala, cat si pentru a raspunde la marile probleme societale de actualitate. Rolul transversal si plurivalent al TGE-urilor se reflecta in numarul IMM-urilor care isi desfasoara activitatea in domeniu si in numarul de locuri de munca de inalta calitate care se creeaza. De exemplu, in domeniul nanotehnologiilor, estimarile privind ocuparea fortei de munca arata ca in 2008 existau 160 000 de lucratori la nivel mondial. Aceasta reprezinta o crestere cu 25% fata de 2000. Industria micro- si nanoelectronicii si industriile sale TIC aflate in mod natural in aval au creat peste 700 000 de locuri de munca suplimentare in Europa in ultimii zece ani, ceea ce arata o tendinta catre locuri de munca mai orientate catre servicii si de inalta calificare si o redresare rapida in urma crizei. Biotehnologia cu aplicabilitate industriala a fost recunoscuta ca TGE-motoare pentru bioeconomie. Se estimeaza ca fiecare euro investit in cercetare si inovare in acest domeniu va duce la un profit inzecit. In plus, IMM-urile reprezinta un motor esential al inovarii si ocuparii fortei de munca in Europa si se preconizeaza ca vor reprezenta cea mai mare parte din locurile de munca viitoare in TGE-uri. In sectorul fotonicii, majoritatea celor 5 000 de intreprinderi europene sunt IMM-uri. In Germania, aproximativ 80% din intreprinderile din domeniul nanotehnologiei sunt mici sau mijlocii.

TGE-urile pot readuce in frunte inovarea europeana

TGE-urile reprezinta o sursa esentiala de inovare: ele asigura materialul tehnologic indispensabil pentru o gama larga de produse, inclusiv cele necesare pentru dezvoltarea tehnologiilor energetice cu emisii reduse de carbon, imbunatatirea eficientei energetice si a utilizarii resurselor si noi produse medicale pentru o populatie imbatranita. TGE-urile definite in 2009[1] au devenit o prioritate pe agenda UE Aceasta se reflecta si prin rolul lor esential in propunerile Comisiei privind viitorul program Orizont 2020 pentru Cercetare & Inovare si pentru Fondul european de dezvoltare regionala. Capacitatea Europei de a dezvolta si de a introduce TGE-urile in practica industriala joaca un rol crucial in contributia la competitivitate si crestere economica durabile.

Comunicarea Comisiei COM(2009) 512/3 : „Pregatiri pentru viitorul nostru: dezvoltarea unei strategii comune pentru tehnologiile generice esentiale in UE”

Piata interna ofera un teren fertil pentru TGE-uri: prin conectarea a jumatate de miliard de cetateni europeni, aceasta ofera avantaje comerciale semnificative pentru creatorii si utilizatorii finali de TGE-uri: este, fara indoiala, unul dintre punctele forte ale UE. Proximitatea geografica intre actorii din domeniul TGE-urilor este cea care integreaza lanturile de valori europene si, in consecinta, ofera un avantaj competitiv. In prezent, UE reprezinta cea mai mare piata integrata din lume receptiva la inovatii, cu industrii de prim rang mondial in domeniile automobilului, produselor chimice, aeronauticii, spatiului, sanatatii si energiei – toate, utilizatoare de TGE-uri.

Comisia propune o strategie atotcuprinzatoare pe termen lung, care include toate instrumentele UE si principalele parti interesate relevante:

O abordare integrata pentru finantarea cercetarii si inovarii in domeniul TGE-urilor, care sa acopere intregul lant de valori pentru a converti cercetarea in produse vandabile si in crestere economica;

O abordare strategica fata de TGE-uri in finantarea regionala a inovarii, in vederea modernizarii bazei industriale interregionale in Europa;

Asigurarea accesului la finantare pentru proiecte TGE impreuna cu Banca Europeana de Investitii.

Asigurarea de sprijin la toate nivelurile pentru politicile privind TGE-urile:Asigurarea coordonarii activitatilor UE cu cele nationale pentru a se obtine sinergii si complementaritati intre aceste activitati si pentru a utiliza optim resursele publice;

Asigurarea unui cadru echitabil intr-o piata competitiva pe plan mondial:Mobilizarea instrumentelor comerciale existente pentru a se asigura o concurenta loiala si conditii egale de concurenta la nivel international.

Comentarii

comentariu

About the Author

-