Published On: joi, Iun 21st, 2012

Europa are nevoie de mai multe locuri de munca in domeniul TIC

Share This
Tags

*Tabloul de bord anual confirma ca in Europa este nevoie de o reforma economica structurala si de mai multe locuri de munca in sectorul TIC si indica tendinte puternice catre serviciile si tehnologiile mobile

Cetatenii, intreprinderile si inovatorii din Europa genereaza in domeniul digital o cerere suficient de mare pentru a ajuta Europa sa ajunga la o crestere economica sustenabila, insa acest potential nu se poate materializa daca nu exista intr-o masura suficienta internet de mare viteza, continut digital, activitati de cercetare si competente adecvate. Intensificarea consumului de date si trecerea la tehnologiile mobile (cum ar fi telefoanele inteligente) si la serviciile mobile (internet 3G, streaming de muzica si webmail) sunt cele mai importante tendinte in sectorul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (TIC), care asigura in prezent 8 milioane de locuri de munca si reprezinta 6% din PIB-ul UE.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat in legatura cu acest subiect: „Europenii sunt foarte deschisi catre tehnologiile digitale si dornici sa aiba la dispozitie cat mai multe optiuni, insa guvernele si companiile din domeniu nu reusesc sa tina pasul cu ei. Economia europeana este afectata de atasamentul fata de modelele economice si modul de gandire politica din secolul XX, iar acest lucru este cat se poate de regretabil. Investind mai putin decat este necesar ne facem noua insine un mare deserviciu. Daca nu vom lua masuri, Europa va ramane in urma concurentei la nivel international.”

Iata cateva dintre principalele concluzii ale Tabloului de bord al Agendei digitale a Comisiei Europene:

Evolutii pozitive:

Conexiunile de banda larga sunt aproape omniprezente in Europa. 95% dintre europeni au acces la o conexiune fixa de banda larga.

Consumatorii si intreprinderile se indreapta rapid catre serviciile mobile. Internetul mobil a inregistrat o crestere de 62%, atingand cifra de 217 milioane de abonamente la servicii mobile de banda larga.

15 milioane de europeni conectati pentru prima data in 2011, 68% dintre europeni prezenti cu regularitate online si 170 de milioane abonati la retelele de socializare. Pentru prima data, s-a inregistrat o majoritate a europenilor dezavantajati din punct de vedere economic care au utilizat internetul, insa unul din patru europeni inca nu s-a folosit pana acum de internet.

Grecia, Portugalia si Irlanda au adoptat serviciile eGuvernare pentru a putea oferi in continuare servicii publice de calitate. In afara de Republica Ceha, cele mai mari cresteri la nivelul furnizarii si utilizarii serviciilor eGuvernare s-au inregistrat in cadrul economiilor cu probleme financiare, confirmand astfel rolul important al serviciilor e-Guvernare in contextul unei reforme structurale de succes.

Aspecte problematice

Jumatate din forta de munca din Europa nu dispune de aptitudini suficiente in domeniul TIC pentru a-si putea gasi sau schimba locul de munca. In timp ce 43% din populatia UE are aptitudini medii sau superioare in domeniul internetului si poate, de exemplu, sa utilizeze internetul pentru a efectua un apel telefonic sau pentru a crea o pagina web, aproape jumatate din forta de munca nu considera ca aptitudinile detinute in domeniul calculatoarelor si al internetului sunt suficiente pentru a le asigura un loc pe piata muncii. Aproape 25% nu au deloc aptitudini in domeniul TIC. Aceasta fiind situatia, ocuparea posturilor TIC a devenit o problema, numarul acestora fiind estimat la 700 000 pana in 2015.

Cumparaturile online reprezinta in continuare o activitate limitata la nivel national. In timp ce 58% dintre utilizatorii de internet fac cumparaturi online, doar unul din zece a utilizat un site de comert electronic dintr-un alt stat membru. Principalele probleme in acest sens sunt reprezentate de barierele lingvistice si de complicatiile birocratice (cum ar fi refuzul livrarii si problemele legate de drepturile de autor).

IMM-urile nu mai utilizeaza comertul electronic.Majoritatea IMM-urilor nu mai vand, nici nu mai cumpara online, limitandu-si astfel exporturile si posibilitatile de a realiza venituri.

Investitiile in cercetare sunt in continuare mai mici decat cele ale concurentei.Cu toate ca cercetarea publica a fost ferita de masurile de austeritate, cheltuielile se situeaza cu mult sub nivelul cresterii anuale de 6% necesar pentru dublarea investitiilor publice pana in 2020. Investitiile in cercetarea comerciala sunt in scadere. Sectorul TIC din UE are in prezent mai putin de jumatate din intensitatea cercetarii si dezvoltarii sectorului TIC din SUA.

Companiile de telecomunicatii continua sa le impuna consumatorilor tarife foarte mari pentru roamingul de date.In perioada 2011-2012, mai multe companii si-au schimbat abordarea, oferind pachete tarifare sau tarife de roaming comparabile cu cele nationale. Totusi, consumatorii platesc in continuare, in medie, pentru apelurile in roaming tarife de trei ori si jumatate mai mari decat pentru apelurile nationale.

Dintre cele 101 actiuni din cadrul Agendei digitale (IP/10/581, MEMO/10/199 si MEMO/10/200), 34 sunt finalizate. 52 sunt in curs de realizare, iar 15 sunt amanate sau risca sa fie. Tabloul de bord in domeniul digital este un proces care analizeaza inclusiv starea pietei telecomunicatiilor din UE si competitivitatea Europei in domeniul digital (a se vedea MEMO/12/446).

Comisia Europeana este responsabila pentru crearea unui climat legislativ si comercial care sa favorizeze concurenta si investitiile pe pietele tehnologiei digitale din Europa.

Tabloul de bord al Agendei digitale pentru 2012 evalueaza progresele inregistrate la nivelul UE si la nivel national in crearea acestui climat, prin raportare la cele 78 de actiuni din cadrul Agendei digitale pentru Comisie si la cele 23 pentru statele membre.

Pentru realizarea acestui obiectiv, in 2011-2012 s-au elaborat o serie de propuneri legislative, printre care se numara urmatoarele:

Un nou regulament privind roaming-ul al carui scop este extinderea plafoanelor tarifare la transferul de date si intensificarea concurentei.

Ministrii din UE au ajuns la un acord preliminar (a se vedea IP/12/583) privind mecanismul Conectarea Europei, care include sprijin din partea UE in valoare de 7 miliarde EUR pentru stimularea investitiilor private in servicii de banda larga din generatia urmatoare si pentru dezvoltarea unor servicii online esentiale ca achizitiile electronice, eSanatate, eJustitie si Europeana.

In cadrul Orizont 2020, urmatorul program de finantare pentru cercetare si inovare al UE, Comisia propune o investitie de 80 de miliarde EUR, sectorul TIC fiind principalul beneficiar.

Un regulament care prevede armonizarea semnaturilor electronice si a altor servicii fiduciare esentiale pentru deblocarea economiilor aferente achizitiilor electronice, precum si recunoasterea reciproca a identificarii electronice intre statele membre ale UE.

Un plan de actiune privind comertul electronic care vizeaza facilitarea accesului transfrontalier la produse si continut online si, in ultima instanta, solutionarea problemelor legate de plata, livrare si protectia si informarea consumatorilor (a se vedea IP/12/10).

De asemenea, statele membre au fost invitate de catre presedintele Barroso sa desemneze un „Campion digital” care sa faciliteze comunicarea si sa faca cunoscut rolul internetului. In acelasi tip Neelie Kroes a adresat un apel reprezentantilor industriei de profil, profesorilor si altor grupuri de a forma o mare coalitie pentru promovarea locurilor de munca in sectorul TIC si a activitatilor de formare profesionala in domeniu (DISCURS/12/282).

Strategiile UE in domeniul cloud computing-ului si al securitatii internetului vor fi prezentate in 2012.

Comentarii

comentariu

About the Author

-