Published On: lun, Iun 25th, 2012

Comisia va recupera, de la statele membre, 426 de milioane de euro, reprezentand cheltuieli in cadrul PAC

Share This
Tags

In cadrul asa-numitei proceduri de verificare si inchidere a conturilor, Comisia Europeana revendica astazi o suma totala de 436 de milioane de euro, reprezentand fonduri din cadrul politicii agricole a UE cheltuite in mod incorect de statele membre. Intrucat unele dintre aceste fonduri au fost deja recuperate de la statele membre, impactul financiar este usor mai mic, ridicandu-se la 426 de milioane de euro. Banii sunt returnaţi la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementarile UE sau pentru ca procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzatoare. Statele membre sunt responsabile cu efectuarea platilor si cu controlul cheltuielilor efectuate in cadrul politicii agricole comune (PAC), iar Comisia are obligatia de a se asigura ca statele membre au utilizat fondurile in mod corect. Pentru a tine seama de presiunile financiare resimtite in unele state membre ca urmare a crizei financiare, Comisia a adoptat un regulament prin care autorizeaza statele membre care beneficiaza de asistenta financiara sa intarzie, in anumite conditii, cu pana la 18 luni rambursarea fondurilor utilizate in mod incorect. Aceasta masura se adauga la optiunile existente de a solicita esalonarea rambursarii de-a lungul unui numar limitat de ani. Primul stat membru care a depus o cerere pentru aceasta facilitate a fost Grecia.

Principalele corectii financiare

In conformitate cu aceasta ultima decizie, vor fi recuperate fonduri de la Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia si Marea Britanie. Cele mai semnificative corectii individuale sunt:

•131,3 milioane de euro revendicate de la Spania pentru plantarea de vita-de-vie fara drepturi de (re)plantare;

•98,9 milioane de euro revendicate de la Italia pentru plantarea de vita-de-vie fara drepturi de (re)plantare;

•71,5 milioane de euro revendicate de la Grecia pentru deficiente ale controalelor privind stafidele;

•62,9 milioane de euro revendicate de la Franta pentru deficiente ale controalelor privind primele pentru bovine;

•21,3 milioane de euro revendicate de la Grecia pentru plantarea de vita-de-vie fara drepturi de (re)plantare;

•13,3 milioane de euro (impact financiar: 13,1 milioane EUR) revendicate de la Polonia pentru un sistem de sanctionare deficient, precum si pentru nedefinirea bunelor conditii agricole si de mediu (GAEC – Good Agricultural and Environment Conditions) privind eco-conditionalitatea;

•11,6 milioane de euro revendicate de la Grecia pentru absenta sistemului de control al productiei si depozitarii zaharului.

Statele membre sunt responsabile cu gestionarea majoritatii platilor din cadrul PAC, in principal prin intermediul agentiilor lor de plati. De asemenea, statele membre sunt responsabile cu controalele, de exemplu in ce priveşte verificarea cererilor pentru platile directe depuse de fermieri. Comisia desfasoara peste 100 de audituri in fiecare an, verificand daca controalele si masurile in ceea ce priveste deficientele sunt suficiente, si are dreptul sa recupereze arieratele daca auditurile constata ca masurile luate de statul membru in cauza nu sunt suficiente pentru a garanta ca fondurile UE au fost cheltuite in mod adecvat.

Pentru detalii privind modul in care functioneaza sistemul de verificare si inchidere a conturilor anuale, a se vedea MEMO/12/109 si fisa informativa intitulata „Pentru o gestionare inteleapta a bugetului agricol”, disponibila pe internet la adresa:

http://ec.europa.eu/agriculture/fin/clearance/factsheet_en.pdf.

In tabelele atasate (anexele I si II) sunt incluse detalii privind corectiile individuale, per stat membru si per sector.

Comentarii

comentariu

About the Author

-