Published On: joi, Iun 28th, 2012

Civilizatia Maya

Share This
Tags

Printre cele mai avansate civilizatii din emisfera vestica, de cultura nativ-americana antica, civilizatia Maya s-a dovedit a fi una dintre cele mai bogate din punct de vedere cultural, cel putin pana la sosirea europenilor.

Originile civilizatiei mayase sunt inca puse sub semnul intrebarii. Se pare ca formarea lor a inceput cu mult inainte de era crestina, in 1500 i.Hr. Apoi, mult mai tirziu, intre anii 300 si 900 d.Hr., teritoriile unanim cunoscute au fost ocupate mai mult sau mai putin uniform de o civilizatie cunoscuta sub numele de “mayasii de mai tirziu”.

Mayasii au facut parte din grupa popoarelor bastinase ale Americii si au trait in regiuni din Mexic, respective statele Veracruz, Yucatan, Campeche, Tabasco si Chiapas, in cea mai parte a Guatemalei si, de asemenea, in regiuni din Belize si Honduras. Poporul mayas a avut mai multe denumiri, in functie de zona in care se aflau. Astfel, cei mai bine cunoscuti oameni, denumiti “Maya”, si-au marcat originile in regiunea peninsulei Yucatan, locul de unde mai tirziu si-au extins teritoriul. Intreaga civilizatie poarta denumirea acestor locuitori.

Dintre celelalte grupari semnificative, amintim: “Huastec” in nordul statului Veracruz, “Tzental”, “Chiapas”, “Chol”- in Mexic, apoi in Guatemala: “Quiche”, “Cakchiquel”, “Pokonchi” si “Pokomam”, respectiv “Chorti” in Honduras. Cu exceptia Huastecilor, toate aceste grupari au ocupat teritorii bine stabilite. Toate erau parti integrante din aceeasi civilizatie, care in multe privinte a atins cel mai inalt grad de dezvoltare printre toate popoarele din acele vremuri, din emisfera vestica.

In ceea ce priveste organizarea politica pamantul era detinut in comun de fiecare sat in parte, si, desi fiecare familie a localitatii respective avea repartizata separat o parcela de pamant pe care sa lucreze, profitul era adunat si impartit in mod egal la toti locuitorii.

Pe atunci egalitatea intre semeni nu reprezenta o discriminare tinand cont de faptul ca la acel moment comertul se desfasura sub forma de troc, in absenta banilor. Fiecare familie de mayasi era considerata la fel de importanta si cu totii beneficiau in mod egal de roadele pamantului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-