Published On: mar, Iun 26th, 2012

Castelul de apa, monument istoric al Brailei, intra in reabilitare

Share This
Tags

Castelul de apa pastreaza amprenta timpului in zidurile pe care astazi le numim “ruine”, ca un simbol al timpurilor in care brailenii se desfatau de pe platforma rotitoare cu panorama intregului oras, pe acordurile de fanfara rasunand din foisorul aflat in vecinatate. Sursele istorice se contrazic asupra anului in care a fost construit Castelul de Apa: pe de o parte se presupune ca cetatea dateaza inca din anul 1895, pe de alta parte, in 1912 se pare ca ar fi fost dat in folosinta Castelul de Apa, desi inscriptia de pe cladire indica drept an de contructie 1914.

In anii ‘90, in “Castel” functiona o berarie, la parter, o cofetarie, la primul etaj, un restaurant, la al doilea etaj si un bar rotativ pe acoperis, bar asemantor celebrului “Rainbow” din New York. Din pacate, odata cu trecerea anilor, unitatile de alimentatie publica din “Castel” s-au inchis, iar cladirea a inceput sa se degradeze, lucru care se intampla si astazi, asa cum puteti observa din imaginile publicate de Infobraila.

Castelul de Apa nu mai este acum decat o constructie intrata in ruina, chiar daca face parte, ce-i drept, din patrimoniul national, dar pe care, tocmai din cauza formei sale aparte, nici un investitor nu simte impulsul de a-si investi banii. O asemenea afacere este, din start, nerentabila dupa parerea unora, tocmai pentru ca forma actuala nu poate fi modificata, singurele lucruri care s-ar putea materializa, in acest caz, fiind transformarea castelului intr-un restaurant sau a unui observator astronomic.

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a declarat la cea mai recenta conferinta de presa ca va inainta proiectul de reabilitare a Castelului de apa din Gradina ublica. “Vom depune proiectul pentru Castelul de Apa pe Planul de Integrare sI Dezvoltare Urbana. Castelul de Apa a ridicat ani de zile multe probleme, facand obiectul diverselor actiuni ale unor persoane care si l-au adjudecat. A revenit in administrarea municipalitatii si am decis refacerea expertizei necesare implementarii proiectului de reabilitare a lui”, a declarat Aurel Simionescu.

Ca o sentinta adusa unui condamnat, Castelul de Apa nu va mai ramane decat o simpla marturie a unor vremuri in care brailenii inca mai puteau sa admire de pe platforma sa rotitoare panorama intregului oras, in timp ce acorduri de muzica acompaniau placut seara petrecuta la restaurantul din incnta sa.

Comentarii

comentariu

About the Author

-