Published On: mar, Iun 26th, 2012

Casa mea este in siguranta

Share This
Tags

*Campanie de prevenire a furturilor din locuinte si anexe gospodaresti in municipiul Braila

Inspectoratul de Politie Judetean Braila desfasoara in luna iunie campania de prevenire a furturilor din locuinte si anexe gospodaresti „Casa mea este in siguranta!” care se adreseaza cetatenilor din municipiul Braila.

Scopul acesteia il reprezinta informarea populatiei cu privire la masurile minime pe care trebuie sa le adopte pentru evitarea situatiilor neplacute in care oamenii pot deveni victime ale propriei neglijente.

Politistii din cadrul compartimentului Analiza si Prevenirea Criminalitatii, impreuna cu cei de la Biroul Proximitate, au discutat cu cetatenii din zona Calea Galati- Piata Saraca, din municipiu, si le-au oferit recomandari si pliante cu sfaturi utile pentru prevenirea furturilor din locuinte.

Cetatenii au fost sfatuiti sa nu lase impresia ca detin sume mari de bani la domiciliu, sa nu pastreze banii in locuinta si sa evite sa spuna daca au achizitionat bunuri de valoare. Politistii au atras atentia locatarilor sa solicite legitimarea persoanelor care pretind ca reprezinta diverse institutii si, daca au dubii, sa contacteze institutiile sau societatile in numele carora persoanele respective afirma ca actioneaza. Totodata, cetatenii au aflat ca este de dorit sa evite agentii comerciali care le propun diverse investitii sau care practica sistemul de vanzari „door to door” sau, daca accepta astfel de situatii, sa nu invite persoanele straine in locuinta si chiar sa le solicite un document de identitate.

Politistii le-au spus oamenilor ca atunci cand pleaca pentru o mai lunga perioada de timp, sa roage o persoana de incredere sa le supravegheze locuinta atat cei care locuiesc la casa, cat si cei care locuiesc la bloc, si sa dea dovada de responsabilitate pentru bunurile proprii, deoarece este sarcina fiecaruia sa avem grija de bunurile noastre. In foarte multe situatii neglijenta, nepasarea sau ignoranta sunt adevarate invitatii adresate celor certati cu legea, care speculeaza orice moment pentru a savarsi infractiuni.

Din perspectiva potentialei victime, furturile din locuinte pot fi prevenite prin:

• asigurarea locuintelor cu elemente de securitate (montarea unor interfoane si utilizarea corecta a acestora, montarea sistemelor de alarma in locuinte, asigurarea locuintelor cu sisteme de inchidere greu penetrabile etc.);

• eliminarea sau limitarea oportunitatilor de comitere a faptelor datorate neglijentei sau naivitatii proprietarilor (ex: schimbarea sistemelor de asigurare imediat dupa ce cheile au fost pierdute sau furate, manifestarea unui comportament discret in ceea ce priveste nivelul personal de bunastare etc.);

• manifestarea de atentie si precautie fata de persoanele straine care solicita accesul in locuinta;

• dezvoltarea unor relatii de buna vecinatate (supravegherea reciproca a locuintelor de catre vecini in lipsa proprietarilor, semnalarea persoanelor straine depistate in proximitatea locuintelor etc.);

• schimbarea obiceiurilor “traditionale” de a pastra sume mari de bani in interiorul locuintei.

Pe langa sfaturile si recomandarile cu privire la masurile minime de siguranta care trebuie adoptate pentru prevenirea furturilor din locuinte, cetatenii au fost incurajati sa dea dovada de spirit civic si, in situatia in care au cunostinta despre producerea unei infractiuni, sa ia imediat atitudine. Pasivitatea in fata unor astfel de situatii, nu face decat sa incurajeze conduita infractionala. O atitudine imediata si ferma va contribui la cresterea sigurantei comunitatii din care facem parte.

O astfel de campanie a pornit de la premisa responsabilizarii cetatenilor pentru adoptarea unei conduite preventive, printr-o cat mai buna informare a populatiei.

Activitati similare vor continua in aceasta saptamana, in mai multe zone din municipiul Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-