Published On: joi, Iun 28th, 2012

Avantajele retetelor electronice

Share This
Tags

*Reducerea la jumatate a timpului petrecut la farmacie, cresterea performantei in sistemul de sanatate, sunt doar cateva din avantajele prescriptiei electronice

Sistemul, care intra in functiune de luni 2 iulie, isi propune ca pana la sfarsitul acestui an cel putin 80% din retete sa fie in noul format, trecerea completa la sistemul electronic fiind prevazuta pentru 1 ianuarie 2013, cand prescrierea electronica si eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv in sistemul prescriptiei electronice.

Miza acestui sistem este uriasa, in conditiile in care valoarea medie a unei retete in 2011 a fost de 130,9 lei, la o medie de aproximativ doua retete anual pe cap de locuitor. Odata cu introducerea acestui sistem, CNAS va primi raportari electronice, usor de verificat, atat de la medici, cat si de la farmacisti, astfel incat va putea compara daca ceea ce prescriu medicii se regaseste in ceea ce farmaciile elibereaza la preturi compensate. Pana acum, ar fi fost necesara o armata de oameni pentru orice verificare, deoarece retetele medicilor sunt arhivate si stocate pe hartie.

“In tarile in care acest sistem a fost introdus, economiile la buget s-au situat intre 10 si 20% din valoarea facturilor”, spune dr. Doru Badescu. El adauga: “Mecanismul retetei electronice ne asigura ca sistemul nu va mai putea fi folosit decat pentru binele pacientilor, medicilor si farmacistilor. Cei care vor sa faca medicina de calitate, onest si performant vor fi ajutati de sistemul pe care il lansam la 2 iulie “

Pentru pacient, noul sistem inseamna ca va primi tot o reteta, emisa electronic, insa boala nu va mai fi mentionata explicit, ci va fi inlocuita de un cod, pentru confidentialitate. De asemenea, pacientul va putea cumpara medicamentele fractionat de la mai multe farmacii, reteta electronica functionand in regimul a maximum sapte retete separate. Fractionarea se refera numai la medicamentele luate separat, nu si la cantitatea unui medicament.

Un alt avantaj va fi acela ca pacientul va sta mai putin la coada in farmaciile echipate cu cititorul de cod de bare, respectiv un minut si jumatate in medie, fata de 5-6 minute in actualul sistem.

In opinia presedintelui CNAS, rolul medicului este sa explice reteta si sa dea denumirea si pretul medicamentului, astfel incat pacientul sa aiba o gama mai larga de optiuni, inclusiv generice.

Initiativa permite de asemenea pacientilor sa intre in posesia medicamentelor la orice farmacie – din judetul de resedinta, deocamdata.

“Practic, pacientul poate sa gaseasca un pret mai bun si mai aproape de casa”, spune dr. Badescu.

Medicii vor fi stimulati sa treaca rapid la utilizarea retetei electronice, astfel ca aceia care reusesc sa utilizeze acest sistem in peste 70% din cazuri primesc 100 lei pe luna.

Dr. Doru Badescu apreciaza ca si “greselile se vor micsora”, mai ales ca pana la sfarsitul anului CNAS intentioneaza ca “sistemul sa includa si recomandari, dozari si corelatii intre indicatii si contraindicatii, care vor ajuta medicul in momentul prescrierii”.

Estimarile CNAS sunt ca in prima luna sa se ajunga la aproximativ 10% din retete prescrise si eliberate in noul sistem, urmand ca in 2-3 luni sa se ajunga la aproximativ de 40-50%. Din totalul de 11.000 medici de familie, peste 90% au certificate digitale, fapt care le va permite emiterea retetelor compensate in sistemul electronic.

In ceea ce priveste viziunea asupra mandatului sau la conducerea CNAS, dr. Doru Badescu spune ca in calitate de medic militar vede necesara stabilirea precisa a locului si rolului, a drepturilor si obligatiilor medicului, farmacistului, asiguratului si asiguratorului.

“Cu toate ca nu sunt chirurg, trebuie sa operez fara anestezie: nu amputare, ci chirurgie plastica, astfel incat aceasta institutie sa arate o fata mai umana, mai calda, mai transparenta catre publicul nostru principal: romanii care isi cauta sanatatea”, explica el.

Comentarii

comentariu

About the Author

-