Published On: mie, Iun 20th, 2012

Angajatii sunt protejati de lege impotriva caniculei

Share This
Tags

Cel putin asta isi doreste Inspectoratul Teritorial de Munca prin implementarea unor legi care sa vina in ajutorul angajatilor pe perioada verii, cand temperaturile depasesc 37° Celsius.

Patronii sunt obligati astfel sa distribuie salariatilor cel putin cate 2 litrii de apa minerala, de persoana si sa sigure conditiile minime necesare desfasurarii activitatii la locul de munca.

Reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu cele de odihna intr-un loc umbrit si racoros, asigurarea apei minerale, asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea dusurilor acolo unde sunt necesare, sunt doar cateva din prevederile Inspectoratului Teritorial de Munca pentru perioada verii.

Inspectorii vor viza in special sectoarele economice in care se lucreaza in spatii deschise si se desfasoara activitate ce necesita efort fizic sporit, caz in care angajtorul poate reduce durata zilei de munca sau poate esalona ziua de lucru pe doua perioade.

In conditiile in care patronii nu pot asigura conditiile impuse de catre ITM exista si varianta negocierii cu sindicatele, unde se poate ajunge la un compromis din ambele parti, astfel incat activitatea sa se desfasoare in cele mai bune conditii.

Totodata inspectorii avertizeaza ca nerespectarea Ordonantei de Urgenta 99/2000, cu privire la masurile ce pot fi aplicate in perioadele de canicula, cu temperaturi extreme, pentru protectia persoanelor incadrate in munca, atrage dupa sine sanctiuni de la 1.500 la 2.500lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-