Published On: mar, Iun 26th, 2012

A intrat in vigoare legea “Big Brother”

Share This
Tags

*Conform proiectului, furnizorii de telefonie si internet sunt obligati sa stocheze datele abonatilor

Timp de 6 luni furnizorii de servicii precum telefonia sau internetul au obligatia de a stoca anumite date precum numarul de telefon si numarul celui care da telefon, numarul si numele destinatarului unui apel, numele si numarului celui spre care a fost redictionat un apel si adresa acestor; data, ora initierii si a finalizarii unui apel; sms-urile, mesageria vocala, teleconferintele, transferul de date, redirectionat si transferul apelului ori a serviciilor multimedia. Frunizorii serviciilor de internet sunt obligati sa stocheze data si ora conectarii si a deconectarii de la internet, adresa de IP, data si ora conectarii si deconectarii de la serviciul de posta electronica, sau telefonie prin internet. Sunt stocate si numele si adresa abonatilor tot pe o perioada de pana la 6 luni.

Furnizorii sunt obligati sa stocheze date de identificare precum echipamentul de comunicatie al utilizatorului, dar si localizarea geografica a acestui echipament.

La cerere, furnizorii sunt obligati de legea “Big Brother”sa trimita informatiile stocate autoritatilor de stat, cu atributii in domeniul sigurantei nationale, sau organelor de urmarire penala si instantelor de judecata, in maximum 48 de ore, iar daca acest lucru nu este posibil, in cel mult 5 zile.

La sfarsitul celor sase luni, toate datele stocate, cu exceptia celor care fac cazul unei urmariri vor fi distruse.

Furnizorii au obligatia sa suporte din fonduri proprii crearea si administrarea unor baze de date in format electronica care sa permita stocare datelor abonatilor. Aceste cheltuieli de date, sunt deductibile din punct de vedere fiscal.

Legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii a intrat in vigoare pe data de 21 iunie.

Conform proiectului de lege nu poate fi interceptat sau stocat continutul unei convorbiri telefonice, al unui sms sau e-mail. De asemenea nu pot fi stocate informatiile consultate in timpul utilizarii internetului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-