Published On: lun, Mai 14th, 2012

UE a dat publicitatii un nou raport privind siguranta produselor nealimentare

Share This
Tags

Consumatorii europeni doresc sa se asigure ca produsele – indiferent daca provin din UE sau importate din tari terte – sunt sigure. Vestea buna este ca, datorita cresterii eficacitatii sistemului de alerta rapida al UE pentru produse nealimentare periculoase („RAPEX”) produsele periculoase sunt detectate mai repede si mai eficient si sunt eliminate mai prompt de pe piata UE. Acest proces implica un lant de activitati, inclusiv eforturile in amonte pentru detectarea riscurilor la sursa, o mai buna evaluare a riscului si cooperarea stransa intre autoritatile europene, in special vamale, pentru identificarea riscurilor la punctele de intrare.

John Dalli, comisarul responsabil pentru sanatate si protectia consumatorilor, a declarat: «Faptul ca tot mai putine articole periculoase intra pe piata UE este o veste buna pentru consumatori. Dar trebuie sa ramanem angajati astfel incat sa putem aborda provocarile lantului de aprovizionare global si sa solutionam orice probleme legate de siguranta produselor noi pe masura ce acestea apar. Acesta este motivul pentru care consolidarea sistemului de „supraveghere continua” prin consolidarea cooperarii in interiorul UE si consolidarea cooperarii cu partenerii internationali ramane o prioritate-cheie».

Tarile care au notificat – toate statele membre implicate

Toate statele membre au participat la sistemul RAPEX prin detectarea si notificarea de noi produse periculoase si prin asigurarea unor actiuni ulterioare adecvate. Tarile cele mai active au fost Spania (189 de notificari), Bulgaria (162 de notificari), Ungaria (155 de notificari), Germania (130 de notificari) si Regatul Unit (105 notificari). Notificarile trimise de aceste tari reprezinta 47% din toate notificarile cu privire la produse care prezinta un risc major transmise prin intermediul sistemului.

Imbracamintea si textilele, jucariile si autovehiculele sunt primele pe lista

Imbracamintea si textilele au fost produsele cel mai frecvent notificate (423 de notificari priveau riscul de sufocare si iritatii), urmate de jucarii (324 de notificari privind, in special, riscul de inecare), autovehicule (171 notificari privind riscul de ranire), aparatele electrice (153 de notificari privind riscul de curentare) si produsele cosmetice (104 notificari privind riscuri de natura chimica), care reprezinta impreuna 74% din toate notificarile facute in 2011 cu privire la produsele care prezinta un risc major.

Comentarii

comentariu

About the Author

-