Published On: vin, Mai 25th, 2012

Noua lege a sanatatii, in prima sedinta de guvern dupa alegerile locale

Share This
Tags

Noua lege a sanatatii, in prima sedinta de guvern dupa alegerile locale ”Inclusiv in aceste zile am discutii cu actorii din sistem, pentru a cunoaste toate propunerile si punctele lor de vedere, a spus prof. Cepoi, ministrul Sananatii. Sinteza acestor discutii va consta in câteva variante legislative, iar decizia va fi una politica. In functie de datele pe care le vor prezenta specialistii, cu evaluarea impactului fiecarei variante, guvernul va stabili forma finala a proiectului, pus in dezbatere publica si trimis Parlamentului”.

Nu ar trebui ca noua lege sa fie votata de noul Parlament, dupa alegerile generale din toamna, asa cum propusese initial USL?

”Ca sa incepi reforma in 2013, trebuie pregatit terenul, adica legislatia secundara, modificarile de structuri si institutii, a raspuns prof. Cepoi. Mizez pe consensul la care se va ajunge in societate, a adaugat ministrul, astfel incât sa avansam cu un proiect acceptat de majoritatea românilor si sa nu mai amânam un an reformele”.

Cât s-a schimbat fata de proiectul propus de Administratia Prezidentiala?

”Ramân toate variantele in dezbatere, dar cautam o formula de consens, care sa ne asigurre cel mai mare sprijin popular posibil”, a raspuns ministrul.

De ce este nevoie de schimbarea sistemului de Asigurari Sociale de Sanatate, introdus in 1999-2000? Nu era mai bine sa-l facem sa mearga, in loc sa introducem un sistem nou?

”Sistemul s-a osificat, a raspuns prof. Cepoi. S-au format comportamente pe care nu le poti schimba. Orice incercare de restructurare, in cadrul vechiului sistem, va fi anihilata de actorii sistemului, de grupurile de interese si presiune. Asa ca nu-ti ramâne decât sa schimbi sistemul, daca vrei sa obtii rezultate. In discutiile cu reprezentantii medicilor sau ai pacientilor, ai distribuitorilor si furnizorilor de servicii, fiecare dadea vina pe celalalt. Nu se critica legea Asigurarilor, ci modul in care ceilalti actioneaza in cadrul acestei legi vechi. Adica se reprosau comportamentele celorlalti si nu se dorea schimbarea propriilor comportamente. Daca nimeni nu vrea sa se schimbe, si gasesc toti metode sa ocoleasca schimbarile impuse, atunci trebuie sa creezi alt cadru legal, alt sistem. Asa cum s-au asezat lucrurile, nu poti schimba nimic. Trebuie o zdruncinatura ca acest angrenaj intepenit sa reporneasca. Va dau un exemplu: ai pus medicii de familie sa fie filtre, care sa scada internarile, dar nu le dai voie decât 20 de consultatii pe zi. Ambele masuri au o motivatie, dar rezultatele se anuleaza reciproc. Sistemul nu se poate regla, de aceea trebuie schimbat”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-