Published On: mar, Mai 22nd, 2012

Ministerul Sanatatii: 34 de persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme

Share This
Tags

Ministerul Sanatatii a prezentat premierului Victor Ponta raportul solicitat de acesta privind cazurile de imbolnaviri cu borelioza sau boala Lyme si metodele prin care se poate interveni pentru prevenirea acestei afectiuni.

Potrivit raportului, in acest an, pana in 13 mai, numarul cazurilor de borelioza confirmate este in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut.

“Astfel, in 2012 au fost confirmate 34 cazuri de borelioza din 208 cazuri suspecte, iar in 2011 au fost confirmate 62 de cazuri din 130 suspiciuni”, a precizat Ministerul Sanatatii.

Incepand din anul 2010, atat borelioza Lyme, cat si encefalita de capuse sunt afectiuni monitorizate, aflate in supraveghere epidemiologica. In prezent, infectia cu borelioza este diagnosticata si tratata in toate judetele tarii, printr-o arondare teritoriala organizata in cadrul acestei supravegheri, a mai aratat MS in raportul prezentat premierului.

“Cu toate acestea, bolile infectioase transmise prin vector activ (capuse, tantari) inregistreaza o anumita crestere in intreaga Europa, inmultirea capuselor fiind favorizata de schimbarile climatice (fluctuatii de temperaturi, precipitatii abundente)”, potrivit sursei citate.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au precizat ca sezonul de activitate intensa a capuselor, in conditiile climatice din Romania, este in lunile mai-iunie.

Pentru prevenirea infectiei cu borelioza, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa distruga capusele in perimetrele locuite, la nivelul spatiilor verzi, sa poarte haine cu maneca lunga si pantaloni in cazul in care se deplaseaza in zone cu risc, sa se prezinte la doctor imediat dupa ce o capusa s-a fixat pe piele, atat pentru exatragerea corecta, cat si pentru a afla despre simptome, sa mearga la medicul infectionist in cazul in care in jurul muscaturii de capuse apare roseata si “eruptie”, caracteristice bolii.

Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape intotdeauna daca este corect recomandat si aplicat de catre medic. Boala poate fi diagnosticata prin probe de laborator, dar nu mai repede de doua saptamani de la intepatura capuselor.

Ministerul Sanatatii mentioneaza insa ca nu toate capusele si nu in toate teritoriile acestea sunt purtatoare ale microrganismelor borrelia.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Sanatatii ca in urmatoarea sedinta a Guvernului sa ii prezinte un raport privind cazurile de imbolnaviri cu Lyme si metodele prin care se poate interveni pentru prevenirea acestei afectiuni.

Intrebat daca stie ca in strainatate exista vaccinuri pentru prevenirea unor imbolnaviri de tipul Lyme, in conditiile in care numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta boala a crescut in ultima perioada, premierul Victor Ponta a spus ca va cere un raport ministrului Sanatatii.

“Nu pretind ca le stiu pe toate, dar am fost informat zilele acestea. Prima data prin intermediul presei am fost sensibilizat despre situatia actorului Serban Ionescu. Evident, am aflat ca nu este un caz singular, ca exista oameni care nu sunt foarte cunoscuti si ar merita aceeasi atentie. Motiv pentru care am discutat cu ministrul Sanatatii sa imi prezinte un raport tehnic, ce se poate face. Sa spun ca stiu eu care sunt vaccinurile si care sunt metodele prin care putem interveni ar insemna sa ma hazardez la niste lucruri la care nu ma pricep foarte bine. Repet, il voi ruga pe ministrul Sanatatii ca pentru urmatoarea sedinta de guvern sa imi prezinte un raport si niste propuneri. Cred ca trebuie sa stim care sunt solutiile. Azi as minti sa spun ca stiu”, a declarat sambata, la Sibiu, premierul Victor Ponta.

Boala Lyme este o boala infectioasa produsa de o bacterie transmisa omului prin intepatura de capusa, fiind cunoscuta si sub numele de “boala cu 1000 de fete”, din cauza varietatii de simptome pe care le poate dezvolta si care pot face sa fie confundata cu alte maladii. Bacteria transmisa de capusele bolnave intra in sange si afecteaza articulatiile, muschii, inima si sistemul nervos, iar in unele cazuri bolnavii pot paraliza.

Saptamana trecuta, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sanatatii cu 88.000 de lei pentru tratamentul in strainatate al actorului Serban Ionescu, diagnosticat cu borelioza, banii fiind acordati din Fondul de rezerva.

Comentarii

comentariu

About the Author

-