Published On: joi, Mai 24th, 2012

Exprimati-va punctul de vedere! Drepturile dumneavoastra, viitorul dumneavoastra!

Share This
Tags

Comisia Europeana invita cetatenii din Uniunea Europeana sa contribuie la stabilirea prioritatilor politice pentru urmatorii ani si sa modeleze viitorul Europei in cadrul celei mai ample consultari publice din istoria Uniunii Europene, pe tema drepturilor cetatenilor.

Astfel, pâna la data de 9 septembrie 2012, cetatenii au ocazia sa-si exprime opinia cu privire la drepturile lor in calitate de cetateni ai Uniunii Europene.

Prin intermediul raspunsurilor dumneavoastra, Comisia Europeana doreste sa afle care sunt obstacolele cu care va confruntati in viata de zi cu zi, in calitate de cetatean european precum si  sugestiile dumneavoastra privind modalitatile care ar permite inlaturarea acestor obstacole si, in acelasi timp, consolidarea cetateniei Uniunii Europene.

Statutul de cetatean al Uniunii Europene va garanteaza o serie de drepturi, prevazute de tratatele Uniunii si recunoscute de toate cele 27 de state membre:

•dreptul de a calatori si locui oriunde in Uniunea Europeana;

•dreptul de a nu fi discriminat pe criterii de nationalitate;

•dreptul de a vota si de a candida la alegerile locale si europene (pentru Parlamentul European), indiferent de statul membru in care locuiti;

•dreptul de a primi sprijin, in absenta unei reprezentante diplomatice a tarii dumneavoastra intr-o tara din afara Uniunii Europene, din partea ambasadei/ consulatului oricarui alt stat membru al Uniunii, in aceleasi conditii ca si cetatenii acestuia;

•dreptul de a transmite o petitie Parlamentului European si de a sesiza Ombudsmanul European ;

•dreptul de a lansa, in colaborare cu alti cetateni europeni, o initiativa cetateneasca prin care sa solicitati elaborarea de noi norme europene.

In anul 2010, Comisia Europeana a publicat un raport privind cetatenia Uniunii Europene menit sa-i informeze pe cetateni cu privire la drepturile pe care le detin. Au fost identificate principalele obstacole care ii impiedica pe europeni sa-si exercite pe deplin drepturile, precum si 25 de actiuni prin care acestea sa fie inlaturate. De atunci, au fost adoptate numeroase masuri care au facilitat viata cetatenilor europeni, cum ar fi, de exemplu, adoptarea de noi norme care sa favorizeze exercitarea drepturilor cetatenesti.

Pentru anul 2013, Comisia Europeana si-a propus sa consolideze si mai mult „Proiectul pentru cetateni” si sa ia masurile necesare pentru a va permite sa beneficiati pe deplin de drepturile de cetatean european. In acest sens, in anul 2013, Comisia va elabora un nou raport privind cetatenia Uniunii Europene, care va contine masuri suplimentare pentru solutionarea aspectelor semnalate de cetatenii europeni. In plus, Comisia Europeana a propus ca anul 2013 sa fie desemnat Anul european al cetatenilor, intentionând sa lanseze, in acest context, initiative care sa plaseze cetateanul in centrul actiunilor sale.

Contributia dumneavoastra la raportul din anul 2013 privind cetatenia Uniunii Europene are o importanta primordiala iar Comisia Europeana doreste sa afle viziunea dumneavoastra asupra aspectelor care va preocupa.

Tot ce trebuie sa faceti este ca pâna la data de 9 septembrie 2012 sa completati si sa transmiteti chestionarul disponibil la adresa  http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=EUCitizenship3&lang=ro

Comisia Europeana va realiza o analiza aprofundata a tuturor raspunsurilor pe care o va publica on-line.

Comentarii

comentariu

About the Author

-