Published On: mar, Mai 22nd, 2012

Eu cred ca Diacomatu e un sfant coborat pe pamant incognito!

Share This
Tags

Mai fratilor, fiilor, cumnatilor, m-a bulversat total chestia asta cu Diacomatu, om al lui Dumnezeu! Parca s-a inaltat in ochii mei si ma uit la el ca la icoana, ca mi-e ca daca se mai inalta mult, il pierd cu totul din vedere si devine Inaltat, in adevaratul sens al cuvantului!

Auzisem eu ceva, in urma cu cateva luni, dar am zis ca-i o barfa, insa acum m-am convins, Diacomatu e cavaler, mai oameni buni! Stati potolite, fetelor, nu dati navala la malai, ca e insurat, vreau sa spun ca e membru al Cavalerilor de Malta! M-a umplut respectul, cand am auzit, dat fiind ca pe mine nu m-au primit  nici in Clubul Curiosilor, desi am facut nenumarate cereri si marturisesc ca nu stiam mare lucru despre cavalerii cu pricina, mai ales ca eu nu mai sunt cavaler de cateva decenii. Am dat , ca omul, cautare pe goagal, vorba lui Vanghelie si am cascat ochii mari, cand am vazut ca : “Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta (numit și Ordinul Cavalerilor Ioaniți) este unul dintre cele mai vechi ordine catolice existente, având ca scop slujirea credinței și ajutorarea aproapelui. Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta, a cărui denumire completă este Suveranul Ordin Militar și Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rhodos și de Malta a fost înființat în jurul anului 1050, la Ierusalim, cu scopul de a administra un spital pentru pelerinii din Tara Sfanta. În 1113, Papa Pascal al II-lea a recunoscut Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta ca ordin religios. Ulterior, Ordinul a devenit militar pentru a-i apăra pe bolnavi, pelerini și teritoriile creștine din Țara Sfântă”.

Doamne-Dumnezeule, Diacomatu este catolic, militar si aparator al bolnavilor, pelerinilor si al teritoriilor din Tara Sfanta?! Pai in cazul asta, nu e cumva Sfantul Diacomatu, coborat incognito printre noi, muritorii (de foame)? Ziceam de “catolic, militar si aparator”, trei intr-unul, promotional, ca ospitalier stiu sigur ca e, altfel n-ar intra la el in casa, la orice ora din zi si aproape la orice ora din noapte tot felul de persoane. De saptamani intregi, parca ar fi Ziua portilor deschise la Diacomatu la palat… Deci asta e, e ocupat cu ajutorarea aproapelui…

Am aflat mai apoi ca Diacomatu a vorbit, discret, chiar la o emisiune televizata despre faptul ca apartine unui ordin ultrasecret. Relaxat, probabil, de faptul ca se afla in compania unui prieten – sau, ma rog, a prietenului unei prietene -, Diacomatu si-a permis luxul de a fi sincer si a recunoaste ca este membru al unei astfel de fratii: cea a Cavalerilor de Malta. Marturisesc ca mie mi-a facut o impresie buna faptul ca e catolic, fiindca eu aveam impresia gresita ca nu are niciun Dumnezeu, adica e liber-cugetator, ca si mine! Cu alte cuvinte, credeam ca suntem frati de credinta, ca apartinem aceleiasi fratii, dar iata ca el are legaturi stranse cu biserica si e credincios pana-n varful unghiilor taiate. Singura mea grija acum e ca Diacomatu e mai catolic decat papa si daca va castiga presedintia Consiliului Judetean, o sa transforme Braila intr-o mare manastire, unde o sa traim o viata monahala exemplara: barbatii, pe malul stang al Dunarii si femeile, pe malul drept, prin padure, ca sa adune fragi si mure. Asta ar fi o problema, fiindca interlopii  nu ar fi de acord cu o astfel de platforma – program, ca oricat ar fi fantezia de perversa, sa-ti scoti fetele in anteriu, pe centura modernizata de Balcan, dauneaza grav afacerilor.

Drept sa va spun, eu auzisem de la diversi fii ai lui Dumnezeu si ai Brailei ca Diacomatu duce o viata de pustnic, ca ar consuma in mod frecvent ierburi, ocazional fructe – doar struguri si prune -si ar bea numai apa de izvor, dar parca nu mi-a venit sa cred urechilor. Am auzit eu si altele, si mai de-a mirarile, despre Diacomatu, dar prefer sa nu le dezvalui, ca sunt detalii mult prea personale, iar adevaratii initiati nu se lauda cu puterile lor supraomenesti si nici nu vor sa fie venerati.

“Este un ordin fratesc, este o intrunire frateasca” –  zicea el despre Cavalerii Maltezi. Pai inseamna ca de aici i-a venit ideea cu “Fiii Brailei”, ca suna ca dracu’ sa zica “Fratii Brailei”. Abia acum inteleg eu tendinta lui de a imparti cu fiii … fratii… semenii lui toti banii pe care ii are. El nu da pomana (electorala sau de alt gen), cum gresit interpreteaza unii si altii, el face munca de caritate, imparte coltul lui de paine cu fratii si surorile sale, mai ales cu o sora anume, una cu o reputatie impecabila, care si ea da la toata lumea de ani de zile, cu mult inainte ca Diacomatu sa coboare printre noi, brailenii.

Ca sa inchei, in  emisiunea despre care aminteam Diacomatu a evitat sa raspunda la intrebarea daca e mason, a dat-o de gard, ca cica: ”Care e relevanţa? Apartenenţa la masonerie nu se discută, nu are nicio relevanţă…. (…) Să facem o mare distincţie între masonerie şi cavalerii de Malta. Pot să fiu cavaler de Malta fără să fiu mason, cavalerii există ca ordin de foarte multe sute de ani şi au o componenţă caritabilă foarte bine pronunţată. E un ordin frăţesc, al unor oameni care fac lucruri bune şi frumoase“.
Pai daca face omul lucruri bune si frumoase pentru fratii lui, de ce sa ne suparam, fratilor?! A, noi nu suntem fratii lui ?
Diacomatu a dat la vremea respectiva si un exemplu privind activitatea cavalerilor de Malta, ca dovada ca acest ordin are intentii laudabile: “Ultimul proiect al cavalerilor de Malta e deschiderea, lângă Făgăraş, a unui spital de 300 şi ceva de paturi, pentru oameni bolnavi, în stadii terminale, oameni părăsiţi de familii şi de instituţiile statului. Cavalerii de Malta finanţează acest spital în care oamenii aceştia să închidă liniştiţi ochii şi unde să fie apoi îngropaţi creştineşte“.

Pai daca iese presedinte al Consiliului Judetean, Diacomatu poate  transforma Spitalul Judetean intr-un astfel de asezamant, unde oamenii mor linistiti, ca tot este el nemultumit de modul in care functioneaza spitalul astazi…

Eu zic insa sa ne oprim aici, cu un glorios: Tuitio fidei et obsequium pauperum!

In traducere pentru bolnavii, pelerinii si refugiatii aparati de Diacomatu care nu stiu latina, “Pastrarea credintei si ajutorarea nevoiasilor!”, care este deviza lui de la 1050 incoace, cand inca nu era intrupat…

Comentarii

comentariu

About the Author

-