Published On: lun, Mai 14th, 2012

Detinutii braileni contribuie la un oras mai curat

Share This
Tags

In data de 12.05.2012, in intervalul orar 10:00 -14:00, un numar de 24 persoane private de libertate aflate in custodia Penitenciarul Braila care si-au exprimat acordul pentru a participa la activitati de voluntariat, s-au alaturat echipei LET’S DO IT, ROMANIA! pentru a treia oara.

Actiunea desfasurata a fost posibila datorita acordului de parteneriat incheiat intre Administratia Nationala a Penitenciarelor si Asociatia „Viitorul in Zori” organizator LET’S DO IT, ROMANIA!, cu ocazia Zilei de Curatenie Nationala.

Penitenciarul Braila, la nivel local a incheiat un acord de parteneriat cu Asociatia Pro Democratia – Club Braila, obiectivul implicarii persoanelor private de libertatea in astfel de actiuni fiind stimularea motivatiei pentru protectia mediului si formarea comportamentului ecologic adecvat, pregatirea persoanelor private de libertate in vederea liberarii si reintegrarii lor in societate, pregatirea in vederea asumarii unor responsabilitati sociale, producerea unor schimbari in comportamentul persoanelor private de libertate, prin imbogatirea cunostiintelor, dezvoltarea deprinderilor, crearea de noi motivatii si atitudini, trairea unei vieti echilibrate, responsabile, in armonie cu sine, ceilalti si cu mediul inconjurator, dezvoltarea unei atitudini pozitive fata de munca, constientizarea si informarea populatiei asupra importantei mentinerii unui mediu cat mai curat.

Astfel, incepand cu ora 10:00, cei 24 de voluntari au desfasurat activitatea de ecologizare a zonelor limitrofe orasului Braila – Soseaua Baldovinesti (zona Fabrica de Nutreturi Combinate). Persoanele private de libertate implicate in aceste activitati isi executa pedeapsa privativa de libertate in regimul semideschis.

Persoanele private de libertate implicate in aceasta actiune se afla in executarea unor pedeapse privative de libertate in regim semideschis, au varste cuprinse intre 21 si 50 de ani si au fost condamnate  pentru urmatoarele infractiuni: furt, inselaciune, talharie, furt calificat.

De asemenea persoanele private de libertate vor beneficia conform legii 83/2010 pentru modificarea si completarea Legii 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal si de „zile castig”, care se vor scadea din pedeapsa si care reprezinta zilele considerate ca fiind executate ca urmare a muncii prestate.

Reamintim faptul ca anul trecut, in proiectul „Let’s do it, Romania!” au participat, din partea sistemului penitenciar, in calitate de voluntari, peste 850 de persoane private de libertate, incadrate la regimul deschis si la regimul semideschis, din 37 de penitenciare din Romania. De asemenea, aproximativ 20 de angajati ai administratiei penitenciare au participat, ca voluntari, in cadrul acestui proiect.

Implicarea unui numar mai mare de persoane private de libertate in actiuni de voluntariat inseamna ca prin demersurile educationale din cadrul activitatilor desfasurate pe perioada executarii pedepsei privative de libertate au avut ecou reusind  sa-i constintizeze si chiar sa-i responsabilizeze cu privire la dezvoltarea unor atitudini protective fata de mediul inconjurator, si nu in ultimul rand sa stimuleze pe langa spiritual de echipa si voluntariat si simtul civic – caracteristica importatnta in cresterea sanselor de reintegrarea sociala a persoanelor private de libertate .

Comentarii

comentariu

About the Author

-