Published On: lun, Mai 14th, 2012

Brăilenii pot reclama abaterile legate de alegeri la numarul 112

Share This
Tags

* până pe 10 iunie, peste 400 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali vor veghea menţinerea ordinii şi siguranţei publice

Forţele de ordine ale Ministerului Internelor, precum şi poliţiştii locali sunt mobilizaţi, până la alegerile din iunie, pentru a asigura desfaşurarea în condiţii legale a activitatilor de campanie, precum şi a alegerilor propriu-zise. Un număr de 231 de poliţişti, 70 de jandarmi şi 120 de lucrători de la Poliţia Locală sunt angrenaţi, printre altele, în campania “Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!”.

Obiectivele acestei campanii sunt informarea cetăţenilor asupra sancţiunilor legale prevăzute pentru încălcarea legislaţiei electorale şi conştientizarea acestora pentru asigurarea unui proces electoral legal. Campania se adresează tuturor cetăţenilor români cu drept de vot, mai ales tinerilor care împlinesc 18 ani şi votează pentru prima dată, membrilor formaţiunilor politice sau voluntarilor acestora, tuturor celor implicaţi în derularea campaniei electorale. Pentru promovarea mesajului, vor fi postate afişe în locuri accesibile, vor fi distribuite pliante, cu preponderenţă în locurile cu valori de trafic ridicat, se vor difuza spoturi radio şi TV.

Potrivit lui Adrian Glugă, şeful Comandamentului Judeţean Operaţional din cadrul IPJ Brăila, orice incident privind alegerile poate fi adus la cunoştinţa instituţiilor abilitate printr-un apel la 112, iar echipele special constituite se vor deplasa la faţa locului: “Cred că este şi cel mai facil mod de a aduce la cunoştinţa organelor abilitate un incident de genul acesta, alături de sesizarea în scris la sediul unităţilor de poliţie din mediul rural, orăşenesc sau direct la sediul IPJ Brăila”.

Acesta a subliniat că brăilenii trebuie să reţină că Legea prevede clar: “promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi sau un anumit candidat pentru funcţia de primar sau de consilier, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua alegerilor. De asemenea, şi tentativa se pedepseşte”.
Adrian Glugă a mai spus că, pe perioada campaniei electorale, în judeţ sunt sporite efectivele alocate pazei şi ordinii publice. Mai mult,  ”în zilele de 9 şi 10 iunie, un număr de 292 de poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila vor asigura paza celor 163 de secţii de votare, din totalul de 279 de secţii la nivelul judeţului, în timp ce 144 de jandarmi vor asigura paza pentru 72 de secţii, 24 poliţişti de la Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila vor avea în pază 12 secţii şi 54 de lucrători de la ISU încă alte 27 de secţii”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-